Apartmanda koşu bandı kullanımının tartışma konusu olmasının nedeni, kullanırken çıkan gürültü olsa gerekir. Çünkü apartman ya da site hayatı, bir arada yaşama becerisini ve karşılıklı saygıyı gerektirir. Peki, apartmanda koşu bandı yasak mı yoksa serbest mi?
Apartmanda gürültü
Bir apartmanda yaşanan en büyük sorunlar çoğunlukla gürültü kaynaklıdır. Çünkü insanlar gürültüden zaten rahatsız olduğu gibi; hastalık, sınav, ders çalışma ya da yorgunluk gibi özel durumlar nedeniyle gürültüye karşı hassasiyet artabilir.
Gürültü yapan komşu hakkında ne yapılabileceğini daha önce yazmıştım. Aslında koşu bandı mevzuu da aynı çerçeveden ele alınabilir. Yine de apartmanda koşu bandı konusunu aşağıda özel olarak inceledim.
Koşu bandı neden istenmez?
Koşu bandı kullananlar bilir ki; üzerinde koşulmaya başlandığında, koşu bandı her turda ses çıkarır ve bu ses doğrudan zemine vurur. Haliyle, alt katta oturan komşunun koşu bandının gürültüsünü hissetmesi mümkündür.
Hele ki gece döneminde ya da sabah erken saatlerinde kullanılan koşu bandı, normal zamana kıyasla daha çok gürültüye sebep olacaktır.
Koşu bandından rahatsız olan komşu ne yapabilir?
Her türlü uyuşmazlıkta ve sorunda olduğu gibi burada da ilk yöntem diyalog olmalıdır. Belki üst komşu, koşu bandının çıkardığı gürültüden haberdar olmayabilir ve kendisine sorun iletildiğinde, bir çözüm yolu bulunması mümkün olabilir.
Ancak diyalogla çözüm bulunamıyorsa devreye 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ve ilgili mevzuat girecektir. Gelin, apartmanda koşu bandının çıkardığı gürültü konusunu hukuki olarak sırasıyla ele alalım.
KMK’da gürültü kavramı
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nda gürültü kavramı düzenlenmemiş ve gürültüye ilişkin hususi hükümler getirilmemiştir.
Bunun yerine 18’inci maddede “kat maliklerinin gerek bağımsız bölümlerini gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlü oldukları” ifade edilmiştir.
O halde apartmanda koşu bandı gürültüsü konusu yukarıdaki maddede yer aldığı üzere; öncelikle yönetim planına göre ve ardından da “birbirini rahatsız etmemek” ve “birbirinin hakkını çiğnememek” üzerine çözüme kavuşturulmalıdır.
Koşu bandı nedeniyle sulh hukuk mahkemesine başvurmak
Evet, apartmanda yaşanan buna benzer sorunlarda nihai çözüm yeri mahkemedir. Diyalogla çözülmeyen her sorun, öyle ya da böyle sulh hukuk mahkemesinde son bulur.
Hakimin müdahalesi adı verilen bu müessese sayesinde, örneğin komşusunun koşu bandı kullanmasından rahatsız olan kat maliki sulh hukuk mahkemesine başvurur ve hakimden çözüm bulmasını ister.
Hakim somut durumu değerlendirerek karara varır. Bu karar bir eylem ya da eylemsizlik içerebilir. Aşağıdakilere benzer kararların çıkması muhtemeldir:
- Koşu bandının kaldırılması
- Koşu bandının bulunduğu odanın değiştirilmesi
- Koşu bandının altına gürültü engelleyici özel malzeme koyulması
- Koşu bandının çalıştırılabileceği saatlerin tespiti
Ya da hakim, koşu bandının gürültü yapmadığı ya d acıkan gürültünün rahatsız edici derece olmadığı kanaatine varırsa, başvurunun reddedilmesi de mümkündür.
Koşu bandı gürültüsünü tespit ettirmek
Mahkemeye böyle bir başvurudan önce kat malikinin gürültüyü tespit ettirmesi önem arz eder. Aksi takdirde, mahkeme esnasında bu durumun ispatı zorlaşacaktır.
Bunun için iki yol vardır:
- Zabıtayı arayıp gürültü tespiti yaptırmak
- Çevre Müdürlüğünü arayıp gürültü tespiti yaptırmak
Zabıta ile gürültü tespiti
Gürültü için çağrılan zabıta dinlemek suretiyle fiilen tespit yapabilir ve idari para cezası uygulayabilir. Ancak buradaki tespit herhangi bir ölçüme dayanmaz ve tamamen zabıtanın duyarak ve görerek yaptığı bir tespittir.
Çevre müdürlüğü ile gürültü tespiti
Çevre Müdürlüğü tarafından yapılan tespit ise ölçüme dayanır ve kesin tespit içerir. Çevre Müdürlüğü ekibi ölçüm aletleriyle gelir ve standartların üzerinde gürültü tespit ederse, gürültü yapan komşu hakkında idari para cezası uygular. Tabi ki böyle bir tespit, zabıtanın yaptığı tespitten daha etkili olacaktır.
SONUÇ
Apartmanda koşu bandı gürültüye sebep oluyorsa ve bu gürültü çekilmez bir hale gelmişse, gürültüden rahatsız olan komşunun önünde iki seçenek vardır:
- Diyalogla sorunu çözmek
- Mahkeme başvurarak hakimin müdahalesini talep etmek
Bu arada hem mahkemede delil olması amacıyla hem de caydırıcılık bakımından, yukarıda izah ettiğim üzere, zabıta ve Çevre Müdürlüğünün gürültü tespiti yapması da sağlanabilir.
Son olarak vurgulamak isterim ki; apartman hayatının vazgeçilmez ilkesi “empati” olmalıdır ve bir kimse, başkası yaptığında rahatsız olabileceği bir davranışı gerçekleştirmekten kaçınmalıdır. Sorunların büyümesinin altında yatan temel husus da işte bu “empati yoksunluğu” olsa gerekir.
Apartmanda koşu bandı hakkında sık sorulan sorular:
Gürültü yasağı saat kaçta başlar?
Apartman ve siteler için belirlenmiş bir saat aralığı yoktur. Ancak apartmanlar kendilerine özel olarak saat belirleyebilir: Apartmanda tadilat saatleri
Yönetim planında koşu bandı yasaklanabilir mi?
Yönetim planının Kat Mülkiyeti Kanunu’na aykırı olmayan hükümleri geçerlidir. Evet, yönetim planında koşu bandının yasaklanması da mümkündür. Ancak gürültü çıkarmadığı ve komşularını rahatsız etmediği müddetçe, kişinin evinde koşu bandı bulundurması yasaklanamaz. Burada önemli olan, koşu bandının gürültü yapmak suretiyle etrafa rahatsızlık verip vermemesidir.
Koşu bandı minderi işe yarar mı?
Koşu bandının sorun olmasının asıl nedeni gürültü olduğuna göre, gürültüyü azaltacak ya da sona erdirecek her şey işe yarayacaktır. Koşu bandı minderi de sesin aşağı katlara gitmesini azaltabilir. Yine de ezbere konuşmak doğru olmaz ve koşu minderinin ne kadar işe yarayıp yaramadığını bizzat test ederek görmek gerekir.