Kat Mülkiyeti Kanunu

Apartmanda kedi beslemek

Apartmanda kedi beslemek neden yazı konusu oldu? Bu konuyu neden yazıyorum? Eminim bazılarınız bu soruları sordu; çünkü apartmanda kedi beslemekle ilgili ne tür bir sorun yaşanabileceğini merak ediyorsunuz. Haklı olabilirsiniz; ancak apartmanda kedi ya da başka bir evcil hayvan beslemek birtakım kurallara tabidir.

Apartmanda kediden rahatsız olmak

Bu durum pek de ihtimal dâhilinde görünmese de emin olun, apartmanda ya da sitede sahiplenilen kediler nedeniyle sorunlar yaşanabilir. Bu nedenler temel olarak şöyle sıralanabilir:

  • Evde beslenen kedinin ses çıkararak komşuları rahatsız etmesi
  • Dışarı çıkabilen kedilerden diğer sakinlerin korkması
  • Dışarı çıkabilen kedilerin etrafı pislemesi
  • Apartman sakinlerinin evde değil de bina önünde ya da site içinde sokak kedilerinin barınma ve beslenme ihtiyaçlarını gidermesi

Açık konuşmak gerekirse kedilerden hiçbir zaman rahatsız olmadım ve yukarıdaki nedenlerden hiçbiri benim için sorun olmaz; fakat aksini düşünenler her zaman olabilir. Aksini düşünen insanları anlamak ve kanunlarla getirilen kurallara uymak, takdir edersiniz ki çok önemlidir.

Yönetim planında evcil hayvan

Kedi her şeyden önce bir evcil hayvandır ve bu tür durumlarda bakılması gereken ilk yer yönetim planıdır. Yönetim planının ne olduğunu daha önce yazmıştım: https://mustafabaysal.com/yonetim-plani-nedir/

Yönetim planı olmayan apartmanlar ya da siteler için, kat maliklerinin tapuya giderek yönetim planını alması mümkündür. İşte yönetim planında evcil hayvanlarla ya da özel olarak kedilerle ilgili bir hüküm olup olmadığı öncelikli olarak belirleyicidir.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Yönetim planında kedilerle ya da evcil hayvanlarla ilgili aşağıdaki seçeneklerden birisi söz konusu olabilir:

  • Evcil hayvan beslenmesi yasaklanmış olabilir. Bu durumda artık kedi beslenmesi asla mümkün değildir. Yönetim planının değiştirilmesi icap eder.
  • Evcil hayvan beslenmesi belirli şartlara bağlanmış olabilir (Ses, dışarı çıkış saati vb.). Bu durumda, belirtilen şartlara uymak koşuluyla kedi beslenmesi mümkündür.
  • Evcil hayvanlara ilişkin yönetim planında hiçbir hüküm yoktur. Bu durumda 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’ndaki genel hükümler geçerli olur.

Kat Mülkiyeti Kanunu’nda kedi beslemek

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nda elbette kedi beslemek ile ilgili doğrudan bir hüküm bulunmaz. Fakat Kanun’da kedi ya da evcil hayvan beslenmesiyle ilişkilendirilebilecek bir madde bulunur.

İşte 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 18’nci maddesinde şu hüküm yer alır: Kat malikleri gerek bağımsız bölümlerini gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.”

O halde yönetim planında kedi beslenmesine ilişkin özel bir hüküm yoksa aşağıdaki kural geçerli olacaktır:

  • Kedi sahiplenilmesi ya da beslenmesi nedeniyle diğer kat malikleri ya da sakinler “rahatsız edilmediği” müddetçe, kedi beslemek serbest olacaktır.

Örneğin bir kedi hangi nedenle olursa olsun, yüksek sesle ağlıyor ya da rahatsız edici sesler çıkarıyorsa ya da apartmanın girişinde sokak kedileri için yapılan bir barınak kat maliklerine rahatsızlık veriyorsa, işler değişecektir.

apartmanda kedi beslemek

Kedi için mahkemeye başvurmak

İşte hemen yukarıda bahsedildiği üzere kedinin varlığından rahatsız olan bir kat maliki ya da kiracı 634 sayılı Kanun’un 33’üncü maddesi kapsamında sulh hukuk mahkemesine başvurmak hakkına sahiptir.

Bu başvuru üzerine mahkeme kedinin apartmana verdiği rahatsızlığı araştıracak ve buna göre bir karar verecektir. Mahkemeler bu durumlarda çeşitli kararlar verebilir: Örneğin ses yalıtımı yapılması, kedi barınağının kaldırılması, kedinin uzaklaştırılması ya da tersine, yapılacak bir işlem olmadığı gibi.

sitede kedi beslemek

SONUÇ

Apartmanda kedi beslemek yasaklanabilir mi ya da apartmanda kedi beslemek serbest mi? Bu sorunun cevabını almak isteyen kimse aşağıdaki sıralamayı takip etmelidir:

  • Yönetim planını incelemeli.
  • Yönetim planında konuya ilişkin hüküm varsa, bu hükme göre hareket etmeli.
  • Yönetim planında hüküm yoksa 634 sayılı Kanun’un 18’inci maddesi kapsamında hareket etmeli.

Kedilerin apartmanda yaşaması konusunu değerlendirirken dikkate alınacak bir de “ Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi’ ile “Hayvanları Koruma Kanunu” vardır ki; bu iki konuyu da daha önce bir başka yazımda incelemiştim. Tekrara girmemek adına sizlerle bu yazımın bağlantısını paylaşıyorum: https://mustafabaysal.com/apartmanda-kopek-beslemek/

Apartmanda kedi beslemek ile ilgili sık sorulan sorular:

Apartmanda kedi besleyen kişi nereye şikâyet edilir?

Bunun için öngörülmüş özel bir şikâyet müessesi yoktur. Yapılması gereken, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun  33’üncü maddesi kapsamında sulh hukuk mahkemesine başvurarak hakimin müdahalesini talep etmektir.

Apartmanda kedi beslemek yasak mı?

Apartmanda kedi beslemek Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre yasak değildir; fakat yönetim planında yasaklanmışsa, evet apartmanda kedi beslemek yasak olacaktır.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

6 Yorum

  1. Merhabalar Mustafa bey binamızın giriş katında oturan komşularımız evinde 5kedi olmasına rağmen sokak kedilerini binaya alıştırıp binanın içinde bakıyorlar binadaki kokudan ve kedilerin üst katlara çıkıp pislemelerinden oldukça rahatsısız bunun için ciddi anlamda ne yapılabilir

  2. Merhabalar benim Yan dairedeki komşum iki kedi besliyor kediler onun mutfak balkonundan benim dairene geciyor ve evimin içine giriyor.ben hem korkuyorum hem alerjik rahatsızlığım var hanimi uyarmama rağmen ne bir önlem aldı ne umursadı.bana pencereni acmayacaksin diyor.ne yapmam nereye basvurmam gerekiyor teşekkürler

  3. Merhabalar.Apartmanımıza sokakta yaşayan bir kedi sürekli olarak giriyor ve bizde insan olduğumuzdan kapımızın önüne su koyuyoruz.Apartmanımızda hayvan beslememek gibi bir kuralda yok.Ancak en üst katta oturan komşumuz sürekli giriş katta dolanan kediden şikayetçi ve sürekli tartışıyoruz.Bu durumdan artık çok yoruldum.Kediyi içeri ben sokmasamda bir şekilde girecek zaten kediyi kovmak istemiyorum ve bu kadından çok yorulduk apartmanda şikayetci olan tek kişi o.Ne yapabiliriz acaba,bu kadını şikayet edebileceğim bir yer var mıdır?Gereksiz bahaneler sunuyor.Apartmanda fare var,pire var gibi.Kedilerin fareleri yediğinden haberi yok gibi ve pire de kuştan geldiği ortaya çıkmıştı.Lütfen bir çözüm önerin bu kadın güzel sözden anlamıyor.Teşekkürler şimdiden

    1. Merhaba. Aslına bakarsanız bu kadını şikayet etmek bir yana, ikna etmeniz gerekir. Çünkü ortak alanlarda hayvan beslenmesinden rahatsız olması mümkündür. Ben buna katılsam da katılmasam da, ortak alanlarda hayvan bakımı yapılması her zaman mümkün olmayabilir. Genel durumu ise yazım kapsamında değerlendirebilirsiniz.

  4. Merhabalar Mustafa bey 21 yaşında Otizim hastası oğlumla yalnız yaşıyoruz 11 yıldır yaşadığımız evimizde ilk günden itibaren oğlumun sağlık sorunundan dolayı bizi istemiyorlar taşınmamız içine her şeyi yaptılar. Son bir yıldır yönetici değişti o dönemlerde kaza sonucu omurgam kırıldı çok cüzi miktar aidatımız var ödemem için aradım sağlık durumumu anlatım hastanede olduğunu söyledim hastaneden çıkışta tekrar istendi merdiven inip çıkamadığını gelip almalarını rica ettim gelemeyeceğini söyledi o zaman toparlanana kadar beklemelerini söyledim. Birgün kapıya geldi durumu anlattığım halde neden üzerime geldiklerini sordum tartışma çıktı. O zamana kadar hiç bir zaman aksatmamıştım ve en üst kattayız temizlik düzgün yapılmıyor bunları söylediğimde verdikleri cevap kirlenmeyen yerleri temizlemiyor oldu. Maden kirli değil diye temizlenmiyor bende para ödemiyorum dedim o günden beri benim kapım temizlenmiyor apartmanın Wahatsap gurubundan çıkarıldım olup biten hiç bir şeyden haberim yok. Karşı komşuyla haber gönderiyorlar. Bugün de aradı komşu dış kapıya çipli kilit takılacakmış para vermezsem ben dışarıda kalacakmışım. Bende görevli kimse kendisi gelip yapılacak hizmeti söylesin ödemeyi alsın dedim. Bu sorunlar yaşanmadan önce apartman ve evlerin ilaçlanmasına karar vermişler o gün için bir ay öncesinden alınmış randevun olduğunu oğlum organik beslenmek zorunda o yüzden yiyeceklerini köyden oraya gideceğimi söylediğim halde ertelemediler eve döndğümüzde oğlumun yiyeceklerini yerleştirmeden İlaççı geldi etrafa sıktı doktora sordum onları yedirmemeli söyledi çocuğu dışarıya çıkartamıyorum bir çok gıdamızı çöpe atmak zorunda kaldım . Bu konuda ne yapabilirim lütfen bir yol gösterin

    1. Merhaba, öncelikle size kolaylıklar dilerim. Apartman hayatının temel kural diyalog kurmak olsa gerek. Bu kapı kapandığında, sizin haklarınız olduğu gibi yöneticinin de hakları vardır. Örneğin siz hangi gerekçeyle olursa olsun, usulüne uygun belirlenmiş aidatı ödemek zorundasınız. Ancak tersinden, usulüne uygun belirlenmemiş aidatın en azından bir kısmını ödemeyebilirsiniz. Konular o kadar detaylı ki; somut olaylara bakmadan genel cevap vermem mümkün değil. Bu nedenle size tavsiyem, sitemdeki Kat Mülkiyeti Kanunu kategorisindeki yazıları okuyarak haklarınızı ve yükümlülüklerinizi öğrenmeniz ve ona göre hareket etmeniz yönünde olacaktır.

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu