Apartman yöneticisi kavramı, bir şirkette ya da kurumda yer alan yönetici kavramından farklıdır. Apartmanda ya da sitede yöneticilik, çalışanları idare etmekten ziyade işleri koordine etmek şeklinde kendini gösterir. Bu nedenle, apartman yöneticisinin yapabilecekleri sınırlıdır. Gelin, birlikte bakalım: Apartman yöneticisi tek başına karar alabilir mi?
Apartman yöneticisi ne iş yapar?
Bir apartman ya da site yöneticisinin görevi esas olarak koordinasyon sağlamaktır. Onlarca insanın bir arada yaşadığı bu toplu yaşam alanlarında; temizlik yapılması, ortak giderlerin karşılanması, arızaların giderilmesi gibi birçok faaliyetin gerçekleştirilmesi gerekir.
Hiç kimsenin sorumluluk almak istemediği bir apartmanda işler yolunda gitmeyecek, kavgalar ve sorunlar baş gösterecektir.
İşte apartman yöneticisi temel olarak apartmanın ya da sitenin işlerinin yolunda ve doğru ilerlemesini sağlar. Bunun haricinde elbette başka görevleri de vardır.
Yöneticinin görevleri
Bir apartman yöneticisinin görevlerinin neler olduğunu tek tek şu yazımda izah etmiştim: https://mustafabaysal.com/apartman-yoneticisinin-gorevleri/
Bu görevlerin detaylarını o yazıda görebilseniz de yöneticinin görevlerinin aşağıdaki üç ana başlık altında sıralandığını bilmeniz şimdilik yeterli olacaktır:
- Genel yönetim işleri
- Defter ve belge işleri
- İşletme projesi
Kat malikleri kurulu
Bir apartmanın hem karar hem de icra organı kat malikleri kuruludur. Apartmanı ya da siteyi ilgilendiren her türlü karar kat malikleri kurulu tarafından alınır.
Kat malikleri kurulu, tüm kat maliklerinden oluşur. Alınacak olan kararın niteliğine ve türüne göre, kat malikleri kurulunun toplanma ve karar yeter sayıları değişse de, değişmeye şey; apartmanı veya siteyi ilgilendiren konularda karar alma yetkisinin kat malikleri kuruluna ait olduğudur.
Yönetici hangi kararları alabilir?
Yönetici kat malikleri kurulu tarafından seçilir ve onun adına hareket eder. Fakat buradaki hareket serbestisi, kat malikleri kurulunun çizdiği çerçevede olabilir.
Örneğin kat malikleri toplanıp bir kapıcı istihdam etme kararı alabilir ve kapıcıyı belirleme, onunla iş sözleşmesi imzalama ve onu çıkarma yetkisini yöneticiye verebilir. Böyle bir yetkilendirme geçerli olacaktır.
Ancak dikkatinizi çekmiş olacağını zannederim ki; yöneticinin kapıcıyı işe alma ve işten çıkarma yetkisini kullanabilmesi için, öncelikle kat malikleri kurulunun onu yetkilendirmesi gerekir.
Benzer şekilde, kat malikleri kurulu binanın ya da binaların sigortalanması kararını verebilir ve bu durumda sigortalama işlemlerini yönetici bizzat yürütür.
Kararları kat malikleri kurulu verir
Bir apartmanda ya da sitede tüm kararları kat malikleri kurulu verir. Bazı kararlar için iki kişinin bile oyu yeterli gelirken, bazı kararlarda oy birliği aranır. Ancak öyle ya da böyle, karar alma yetkisi ve hakkı kat malikleri kuruluna aittir.
Apartman yöneticisi karar alamaz
Yönetici karar alamaz; ancak alınan kararları uygulayabilir. Yöneticilik, yönetici seçilen kişiyi diğer kat maliklerinin amiri ya da patronu haline getiren bir müessese değildir.
Apartman yöneticisi, kat malikleri kurulu adına ve ancak kurulun yetkilendirdiği sınırlar içerisinde hareket edebileceğini unutmamalıdır.
Apartman yöneticisinin tek başına alabileceği kararlar
Apartman yöneticisinin tek başına alabileceği bir karar yok mudur? Hayır, yöneticinin tek başına karar alma yetkisi bulunmaz ve bunun istisnası da olmaz.
Yönetici toplantı yapmadan aidat artırılabilir mi?
Aidatın nasıl belirleneceğini ve nasıl artırılabileceğini iki farklı yazıda izah etmiştim:
https://mustafabaysal.com/apartman-aidat-miktari/
https://mustafabaysal.com/site-aidat-zam-orani/
Bu yazılardan da görüleceği üzere aşağıdaki iki konuda da karar alma yetkisi ve hakkı sadece kat malikleri kuruluna aittir:
- Aidat miktarını belirlemek
- Aidata zam yapmak
Yöneticinin hiçbir konuda kendiliğinden karar alma hakkı olmadığı gibi, aidatı belirlemek ya da artırmak yetkisi de kesinlikle bulunmaz.
SONUÇ
Apartman yöneticisi tek başına karar alamaz. Hatta bu durumun bir istisnası da olmaz. Yönetici tek başına aidat tutarını belirleyemez, aidatı artıramaz ya da bahçedeki bir ağacın kesilmesine karar veremez.
Apartman ya da site yöneticisi tek başına sitenin bir köşesinde bulunan bir masanın başka bir köşeye taşınmasına bile karar veremez.
“Yok artık” dediğinizi duyar gibiyim; ama durum bundan ibarettir. Yönetici diğer kat maliklerinin amiri değildir; illa bir şey olacak olsaydı, diğerlerinin çalışanı olarak görülmesi daha doğru olurdu.
Yöneticinin kendiliğinden ya da yönetim kurulu adını verdiği birkaç kişiyle aldığı hiçbir karara uymak zorunda olmadığınızı söyleyebilirim. Hele ki yöneticinin bizzat belirlediği ve kat malikleri kurulu kararı olmayan aidatları ödemek zorunda da değilsiniz.
Yönetici toplanti yapmadan karar defterini kapı kapı dolaştırıp imza attırıp apartmana masraf çıkartıyor bunu yapabilirmi.Uymayanları icraya vermekle tehdit ediyor icra gelirse ne yapmalıyız.Usulsuz para istiyor bu şekilde.Ne yapabiliriz.
İyi günler belediye aracı hergün gelip site içerisindeki yer altı çöp kutusunu boşaltıyor site yönetimi sinek vs oluyor diye çöp kutusuna kilit vurup site dışındaki çöp kovasına atılmasını istiyor böyle hakkı varmı.
Merhabalar
Bugün otoparkla ilgili bir problem yaşadık araba koyulan yerin etrafına motosiklet park ediyorlar o bölümde tek araçlık park yeri onuda belirteyim apartmanda oturan bir kişide kendi motorunu çıkarmak için önündeki motoru park halindeki aracın önüne çıkamayacak şekilde koyup kendi motorunu çıkarmış ve o motoru tekrar yerine koymamış bu olumsuzluktan dolayı tartışma oldu daha sonra yönetici araç park edilen yeri bundan sonra motorlara aittir diye yazı asmış yöneticinin bu şekilde tek başına karar alma yetkisi var mi ?
Apartman dışında dükkanım var yönetim apartmanın merdiven boşluk alanlarinin boyalarını yenilemiş apartman içinde deprem catlaklarini onarmis aparmanin interkom sistemini yenilemiş ve apartmanın dış kapısını değiştirmiş ortak gider diye benden ücret istiyor ödemek zorundamiyim yasal bir hakları varmı. kendileri biz apartman olarak karar aldık diyorlar bu konuda bir yasal karar varmı ödemekle yükümlü olduğum alanlar varmı teşekkürler.
Merhaba ,
Sitemize yönetim 10 bin TL fiyatında tente almis ve bunu sitede oturan birinden aidat karşılığı aliyor . Böyle biseye tek başına karar verme yetkisi olabilir . Son toplantıda bu ve buna benzer bir yetki vermemiştir. Bu arada bende denetim kurulundayim . Buna itiraz edip iptal edebilirmiyiz.
Merhaba, yönetimin yapacağı her alım için kat maliklerinden izin alması gerekmez. Buna benzer alımların yönetici tarafından tek başına yapılabilmesi gerekir. Alımı ve ödemeyi denetleyecek olan varsa denetçi, yoksa kat malikleri kurulu olacaktır.
Merhaba apartmanda çalışan zilim sökülüp dört zil olan otomatigi söküp üç zil taktırmış aprtmandakiler mağdur edildim ne yapmam gerek
Merhaba, sorunuzu tam anlayamadım Eda hanım. Mevcut ziliniz sökülüp yerine başka zil mi takıldı? Bunu kim yaptı?
Mevcut zil sökülüp yerine benim dairem yokmuş gibi üç zil takılmış dışarıdan gelenler benim zilim olmadığı için diğer dairelerin zilini çalmak zorundalar diğer dairedekiler birlik olup yaptırmışlar
Açıkçası ne diyeceğimi bilemedim; zilsiz oturmalı ya da bir çare bulmalısınız. Kat Mülkiyeti Kanunu bakımından ne yapılacağını soruyorsanız, bunun için mahkemeye başvurmanız gerekir ki; bunun ne kadar efektif olacağı tartışılır.
merhaba benim duplex dairem var. tek tapulu daire.yapilisda yükari kattada kapisi var. altini kiraya verdim. kiracim bina aidatini ödüyor. üstündede ben yilda bir iki hafda kaliyorum.bina yoneticisi bende aidat istiyor.bu hukukimi? aidat ödemem gerekirmi bos duran dupleksin üst kismina?
cevaplarsaniz sevinirim
hayirli isler
Merhaba, tapuda tek daire görünüyorsa sizin ayrıca ödemeniz gerekmez. Ama mimari projeye aykırı bir iş yaparak evleri ayırmışsanız, bu defa da şikayet olursa tadilat geri alınır. Ayrıca aidatın arsa payına göre ödenmesi de gerekir. Şu yazımdan da faydalanarak, ödeyip ödememeye sizin karar vermeniz doğru olur: Apartman aidat miktarının belirlenmesi
İyi günler Mustafa bey
Ben 7 daireli apartmanda yöneticiyim. Diğer sakinler yapmak istemediği için mecburen yapıyorum. Apartmanımızın zilleri çalışmadığı için apartman sakinleri durumdan şikayetçi oldukları için diafonları yenileme kararı aldık. Ancak yüzyüze toplantı yapılamadı, telefon ile mal sahipleri onay verdi. (Apartmanda ben hariç herkes kiracı.))Karar defterini hazırlayıp imzalatacağım. İlerde başım ağrımasın diye karar defterine Diafon ve kapı hidroliği değişikliğini nasıl yazmam gerekiyor. Bilgi verirseniz sevinirim. Saygılar.
Merhaba, alınan kararı, toplantı yer ve tarih bilgisini ve onay veren kat maliklerinin isimlerini belirtmelisiniz. Ayrıca kat malikleri karara imzalarını da atmalıdır.
Sayın Mustafa Bey ben 84 daireli bir sitede oturuyorum. Yönetici bir kişi olarak seçildi . Yardımcısı yok , yerine yedek yok . Bir kişi de denetici . O da sitede oturmuyor . Evinde kiracı var . Ayrıca kendi maaşını da toplantıda onaylamadan kendi kendine belirlemiş . Toplantıda gündeme getirmedi . Apartman temizliğinde ise kendi eşini çalıştırıyor . Bunların hangisi yasal ? Lütfen beni bilgilendirir misiniz? Teşekkür ederim.
Merhaba, hangisinin ya da hangilerinin yasal olmadığını düşünüyorsunuz?
Mustafa bey apartman dükkanları kapıcı parasına itiraz ederek herkesle aynı miktarı vermeyelim bir dairenin ödediği rakam dükkanlardan toplam alınsın derler. Bu konuda apartman yönetim planı ve karar defterinde kat malikleri kanununda bulunan herkes eşit katılır maddesine aykırı bir karar bulunmamaktadır. Ayrıca bir yazı ile tüm kat maliklerinin yarısından fazlasından tam ödemeleri konusunda imza toplanmıştır. Yazı dükkanlara elden tebliğ edilecek. Kanunen yaptığımız uygulama doğrumu??? Şimdiden teşekkürler
Dükkanlar kapıcı parasına katılmazlar. Katılırlarsa, gelir vergisi ve spotaj beyanı verip vergi ödemek zorunda kalırsınız.
Dükkanlar, yönetim planında aksine hüküm yoksa kapıcı parası dahil her tür gidere katılır: Apartmanda işyeri aidat öder mi?
Mustafa bey 64 daireli sitenin yöneticisiyim sitemizin içinde logarlar sık dık taşmaktadır. Ve ben başk. Olduğumda bu konuyu çok acıl çözdüm. Böyle önemli konuyla ilgili gk. Beklemem mi lazım.
Merhaba, size yetki verilen her konuyu bizzat çözebilirken; yetki verilmeyen hiçbir alanda kendiniz karar alamazsınız. Bu durumu da buna göre değerlendirmeniz doğru olur Yalçın bey.
Merhaba sayin avukat,
Yonetim bina sskinlerine sormadan bina bosluklarini kapata bilir mi demirlerle? Malik sahibinin onunu kesip aidat isteme hakki var mi? Copler aksam 9 da toplanmasi gerektigi yerde 5 te topluya bilir mi kapici? Kapicinin bozulan asansoru tamir etme yetkisi var mi? Kapicinin guvenlik kamerasina ulasma yetkisi var mi? Yonetim hic bir zaman yerinde yok bu bir suc degil midir?
Merhaba 16 dairelik sitedeyiz, sitenin on cephesine garaj yaptirmak istiyorlar, 11 site toplantısında böyle bir konuşma geçmedi, tek malik olarak karşı çıkma hakkım var mı?
BEN BİR SİTEDE YÖNETİCİYİM YÖNETİM KURULU BİR BAŞKAN VE 2 BAŞKAN YARDIMCISI ŞEKLİNDE 3 KİŞİDEN OLUŞMAKTADIR.YÖNETİM KURULU BAŞKAN YRD.BİRİ İSTİFA ETTİĞİNDE YERİNE BAŞKA BİR SİTE SAKİNİNİ GÖREVLENDİRME KARARI ALAMAZMIYIM
Merhaba Mustafa Bey
Biz her genel kurulda yöneticiye yapacağı işler konusunda vekalet veririz. Ancak bu sene yönetici terasın yenilenmesi için iki ayda toplanması gereken 12 bin Tl istiyor. Bu tadilat kendi başına karar verebileceği bir konu mudur, ödemek zorunda mıyız ve ne yapabiliriz? Yardımcı olursanız sevinirim. İyi çalışmalar
Merhaba, yöneticiye öncesinde hangi konularda ve ne kadar süreyle yetki verdiğinizi bilemediğim için yorum yapamam. Eğer yöneticiye böyle bir yetki verilmişse, yönetici yetkisi kapsamında işler yapabilir. Yetki verilmemişse, elbette tek başına böyle bir karar alamaz.
Merhaba Mustafa bey; site toplantısında mantolama yapılması için karar alındı ve yönetim kendisi bir firmayla anlaşarak sözleşme imzalamış, sözleşmeyi bana vermek istemediler fakat ben tepki verince WhatsApp’tan vermek zorunda kaldılar. sözlaşmeye göre yapılan işlerde eksiklikler fark ettim. Örneğin bazı duvarlarda Mineralkaplama ve file kullanılmadığını, yağmur iniş borularının değiştirilmeden boyandığını gibi sözleşmeye uymayan 6-7 kalem işlem var ve yönetim bunları denetlemiyor. Birkaç güne kadar mantolama bitecek ve yönetim yapılan işi teslim alacak. 3 blok 66 daireli bir siteyiz ne yapmam gerekir yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.
Merhaba Mustafa bey
Sitede toplantı yaoılıyor fakat bilgimiz yok yapıldı denilip geçiliyor dış cephe yaplıacak Şuan 38 dairede daire başı 15 bin istiyorlar birde Euro üzerinden değer kaybetmesin diye ancak ortada henüz ne firma ile anlaşılmış ne başka bişey para toplandıktan sonra netleşeceği söyleniyor bu durumda ne yapmamız lazım kanuni bi hakkımız varmı yardımcı olursanız sevinirim hoşçakalın
Merhaba, öncelikle ilgili kat malikleri kurulu kararını talep etmeli ve gerekli toplantı ve karar yeter sayılarının mevcut olup olmadığı başta olmak üzere geçerlilik yönünden kararı incelemelisiniz. Ancak ondan sonra, diğer hususlar değerlendirilebilir.
İyi çalışmalar Mustafa bey ben 65 dairelik bir sitede kat malikiyim. Yönetici toplantıda konusu geçmeyen harcamalar yapmaktadır örneğin; site çalışanına bayram ikramiyesi ödendi + site çalışanına düzensiz olarak market alışverişi yapılmakta ve bu ücretler aidatlardan ödenmekte. Yönetici dışarıdan bir firma. Yönetimin böyle bir ödeme yapma yetkisi var mı? Yoksa nereye şikayet edilir.
Çok teşekkürler takip edeceğim sizi hoşçakalın????
Merhaba depremzedeyim eşimi kaybettim evimiz ağır hasarlı yıkımı bekliyor yönetici kişiye ait demirbaşı satabilirmi demirbaş sahibinin haberi olmadan bu konuda şikayette bulunabilirmiyim
merhaba kolay gelsin ilgilendiğim apartmanın tek sahıbı var dairelerın hepsınde kıracı oturuyor.böle durumlarda yönetim nasıl oluşturulur
2021 de karar defterinde sitenin kendi bünyesinde olan kapıcı temixlik şirketine geçirmek için yönetim tam yetkilidir yazılırsa ve bu yönetim değiştikten sönra 2023 yılında diğer yönetim tarafından kapıcı temizlik firmasına geçirilebilirmi
Sayın Mustafa Baysal Apartmanımızda genel kurulda mantolama kararı alınmış ancak yönetici karar olmamasına ragmen mantolamayı yapıcak fırma ile fazladan ek işler için( apart. içiçnin boyanması,dış cephede belli bir seviyeye kadar andezit taş döşenmesi,yan duvarların onarını v.b.) ek işlerle ilgili sözleşme imzalamış ve kat maliklerinden para tahsil etmek istemekte aynı sokakta 12 mt uzaktakı bir apartmana aynı zaman dililmi içersinde aynı firma 390 bin tl. ye yapıyorken ek işleri bahane ederek aparmanımızda 505 bın tl istemektedir bunun yasal zemini varmıdır. Yöneticinin bu konuda tazminat ödeme sorumlulugu varmıdır. Aydınlatıcı bilgilerininz içinşimşıden teşekkur ederim.
Apartman toplantısında bir karar alınması için yeterli çoğunluk katılım saglanamadiginda bir hafta sonra ikinci toplantiya 3 kişi dahi gelse alınan kararın kabul olması ve uygulanması dogrumudur Mustafa bey?
Merhaba, sorunuzun cevabını şu yazımda vermiştim: Kat malikleri kurulu karar yeter sayıları
Merhaba Mustafa bey 2 bloklu site içerisinde a blok 5000 TL elektrik faturası gelirken b bloğa 10.000 elektrik faturası geliyor normalde yoneticimiz iki faturayı toplayıp daire başına bölüyordu, bu defa a blok için 5000 TL yi a bloğa paylaştırıp, b bloğun faturasını b blok daire sahiplerine pay etmiş bilgimiz ve iznimiz olmadan. Sorduğumuzda idare edelim diyerekten geçistiriyor yönetici. Sizce yöneticinin böyle bir yetkisi varmı kendi kafasına, ayrıca bunun için yöneticiyi ve yönetimdeki kişileri dava edebilir miyiz?
Merhaba, böyle bir ayrım yapılamaz. Sitelerde blok bazlı ödeme ve aidat belirlenmesi mümkün olmaz.
Merhaba ben bir sitede yöneticiyim..6 aylık daha yeniyim… yardımcım yaşlı ve çok karışıyor işlere onu değişmem için ne yapmam lazım
Merhaba, yardımcınızı nasıl belirlediyseniz, aynı yöntemle değiştirmeyi deneyebilirsiniz.
İyi günler, 15 daireli bir apartmanda, yönetimin küçük harcama yapma yetkisi varımıdır , örneğin; kamera sisteminde herhangibir arıza meydana geldiğinde, (kayıt cihazı değişimini) kat malikleri toplantısı olmadan yapabilir mi?.birde kat maliki tarafından vekâlet verilen kiracılar için, kira kontratı ibrazı gereklimidir, zira kontratsız akrabalar kiracı olabilirler, Teşekkürler
Merhaba, elbette yapabilir. Ancak arıza vb. durumlar haricinde, kendiliğinden yeni bir ekleme yapabilmesi için ya özel yetki alması gerekir ya da önceden buna dair genel bir yetki almış olmalıdır.
Vekalet konusunu ise yazmıştım: Apartmanda ve sitede vekâleten oy kullanma
Depremde olan hasarlanmadan dolayi bina dışı da ve iç ortak alanlarda sıva boya vs isler yaptiracaz. Bu çalisma icin bir firma ile anlaşıp yaptırmayı dusunuyoruz. Bu firmada calisacak olan iscilerin is guvwnliginden kim sorumludur. Yonetici olarak ilave bir sorumluluk yuklemesi olur mu. Allah korusun kaza ya da ölümlü bir kaza da, yönetici ya da daire sahiplerikanunen sorumlu tutulur mu. Yuksekte hareketli sepet iskele ile calislacak.
Merhaba, iş güvenliği tedbirlerini almak esasen firmanın sorumluluğunda olsa bile muhtemel bir kazada sizin sorumluluğunuz da araştırılır. Bu nedenle öncelikle yapacağınız sözleşmede iş güvenliği tedbirlerinin firma tarafından alınacağını ve takip edileceğini açıkça kayda almanızı ve işi bizzat takip edip iş güvenliğinin riske atıldığı durumlara müdahale etmenizi tavsiye ederim.
2 bloklu site içerisinde bir yönetici ve bir denetçi bulunmaktadır ve yoneticimizin dediğine göre bir yönetici bir denetçi siteye yeterliymis. Dogrumudur? İkinci olarak sitemizdeki yöneticiye tek bir iş için yetki verdiğimiz halde başka işlerin de kararını tek başına alıyor ve gereksiz harcamalar yapıyor. Bunun için yöneticiyi nereye şikayet edebiliriz ve nasıl bir yaptırımlar uygulayabiliriz?
Merhaba, evet bir yönetici ve bir denetçi yeterlidir. Diğer sorunuz için şu yazıya bakınız: Apartman ve site yönetimini şikâyet
Merhaba ismim Ali Kahramanmaraş ta ikamet ediyorum ve 2 bloklu bir sitede oturuyoruz. 06.02.2023 tarihinde meydana gelen deprem nedeniyle 2 bloklu sitemiz ayrı ayrı hafif hasar aldı ve itiraz süresi de geçtiği. 13.05.2023 tarihinde A blok sitesinde kolonlarda catlatlar meydana geldiği yapılan incelemede tespit edildi. 10 katlı iki bloklu site içerisinde B blokta ikamet etmekteyim. Ve avukat olan yönetici A blok için yapılacak olan bina güçlendirme çalışması için B blok olarak harcamaya bizimde katılmamız gerektiğini şart koşuyor ve kendisi avukat olduğu için dava açmakla tehdit ediyor. Bizlerde çevre şehircilik bakanlığı itiraz edilse dahi ayrı ayrı bloklara baktığını bir bloğun diğer bloktan bağımsız olduğunu ve sonuç olarak 20 bloklu bir sitede ağır hasar alan bir bloğun güçlendirme çalışmasına bizimde katilmamizin saçma olduğunu beyan ettik. Sizce bu konunun hukukî boyutu nedir?
Merhaba, sitenizle alınan kararın usule uygun olup olmadığı konusundan bağımsız olarak söylemeliyim ki; sitelerde bloklar arası ayrım yapılamaz. Ortak yerlerde yapılması gereken onarımlarla, hangi blokta olursa olsun, diğer bloklar katılmak zorundadır. Burada önemli olan, güçlendirme kararının mevzuata uygun şekilde alınmasıdır. Bu hususu sitemde yazmıştım.
Merhaba Mustafa bey İstanbul Üsküdar da ters dubleks dairem var buranın gideri pompa vasıtasıyla ana rögara atılıyor bina da 12 daire var 4 daire ters dubleks pompa kullanıyor 8 nolu dairenin mutfak gideri ve 11 ve 12 nolu dairenin teras gideri pompa vasıtasıyla ana rögara atılıyor pompa arizalandi yönetici para yok diye yeni pompa almıyor daireyi logar suyu bastı ben yaptırsam mahkeme yoluyla masrafları alabilirmiyiz
Merhana. Yönetici binada kimseye sormadan bina önündeki 5 adet 9 yaşında ağacı kestirdi. Herhangi bir karar vs hiçbir şey yok. Bunla ilgili kanuni haklarımız nelerdir. Yöneticiyi mahkemeye verebilir miyiz?
Merhaba, evet sulh hukuk mahkemesine başvurabilirsiniz; fakat bu durumda halı bile olsanız, mahkemenin bunun geri hale getirilmesi için nasıl bir karar verebileceğini kestirmek zor.
Slm abi site yöneticisiyim benim bir denetçim bana zorluk çıkarıyor kurul 6 kişiden oluşmaktadır bu denetçiyi oy birliği ile çıkarabilirmiyiz başkan kaç Oya sahiptir bilgi lütfen tşk ederim
Merhaba, denetçiyi seçme yetkisi de görevden alma yetkisi de tek bir yere aittir: Kat malikleri kurulu. Buna göre hareket etmeniz gerekir.
Merhaba, 5 villalık bir sitede kiracıyım, villaların sahibi aynı kişi ve ikisinde kendisi ve kızı oturuyor, diğer 3 villa için kira ve aidat ödüyoruz. Aidatları da bundan sonra villaların sahibi kişiye ödemeye başlayacakmışız, kendisi yöneticiliği devraldı ve Nisan itibariyle aidat tutarını iki katına çıkardı. Kendi banka hesap bilgilerini paylaştı. Sorum şu, makbuz vb yok, apartman gider defteri de yok, ödediğimiz aidatların nereye kullanıldığını gerçekten kullanılıp kullanılmadığını da bilmiyoruz ve kimse de sormuyor soramıyor çünkü kimseyle konuşmuyor sadece mesaj atıp böyle oldu diye bilgi veriyor. Yasal olarak harcamaların nasıl ne şekilde yapıldığını nasıl takip edebiliriz
Merhaba, sorunuzun cevabı şu yazımda mevcut: Yönetici aidata zam yapabilir mi?
Merhaba Mustafa bey …
bir binada yönetici yardımcısıyım,ocak ayı yapılan genel kurul toplantısında seçilen denetçiler bir ay sonra istifa etti ve kimse denetçi olmak istemedi ancak ne kadar söylesem de yöneticiye bir denetçi olması gerektiğini yasal yönden anlatamadım.Kendisi avukata sormuş ve yöneticinin de denetçi olabileceğini söylemiş bununla ilgili avukattan bir yazı istedim ama o yazıda maalesef gelmedi.
Şimdi bu durum sizce yasal mı ? ve bina yöneticisi kimseye haber vermeden kendi kendini denetleyebilir mi ? yasal yaptırımları ne olur. Teşekkür eder cevabınızı en kısa zamanda beklerim…
Merhaba, yönetici ve denetçi sıfatının aynı kişide birleşmesi elbette mümkün değildir. Yeni denetçi seçimi için siz isterseniz, olağanüstü toplantı yapılması çabasına girebilirsiniz: Apartman toplantı çağrısı nasıl yapılır?
Merhaba 72 dairelik bi sitenin yoneticisiyim kapicimiz eyt kapsaminda emeklilige hak kazandi ve kendisiyle emeklilikten sonra calisabilecegi konusunda anlastik ve emeklilik dilekcesini verdi ve 1 gun ara veril tekrar emekli calisan olarak girisini yaptim sorum su eski baskana kapiciyla is sozlesme yetkisi verilmis yonetici değişince yeni baskana tekrar bu yetki verilmesi gerekiyormu ayrica bazi kat malikleri kapiciyi kapici dairesinden cikartip orayi kiraya vermek istiyorlar bunu yapamayacagimizi soyledigimde o zaman elektrik suyunu odemeyelim diyorlar lutfen yardimci olabilirmisiniz
Merhaba, yetki verilen kat malikleri kurulunda özel bir kısıtlama ya da hüküm yoksa, yöneticiye verilen yetki aynen geçerli olur. Kapıcıyı dairesinden çıkarmak konusu kira hukukuna girer, benim alanım dışında Ramazan bey. Elektrik suyunu ödemekten vazgeçmek için ise kapıcının yazılı rızasını almanız gerekir. Almazsanız kapıcı haklı fesih yapabilir ya da rıza vermediği müddetçe, ileride dava açarak bu haklarını geriye dönük faiziyle geri alabilir.
Çok teşekkür ederim
Merhaba, 10 dairelik bir binada yöneticiyim, malsahibiyim. 1 aydan az olmamak kaydı ile evimi kısa süreli kiralamada kullanmak istiyorum, gerekirse. Daha hiç yapmadım, diper ev sahiolerinden biri itiraz edip toplantı istedi. Çoğunluk sağlanamazsa karar alınır mı? Alınacak karar kat mülkiyeti kanununa muhalif olabilir mi?
Merhaba, konu KMK alanı dışında kalıyor. Eğer pansiyon ya da günlük kiralama şeklinde bir kullanıma gidecekseniz, bunun başkaca yükümlülükleri de olabilir (Emniyet, vergi vb. gibi).
Mustafa Bey merhaba
125 dairelik site de denetçiyim.
Benimle beraber bir denetçi daha seçildi. Yalnız eski yönetici diğer denetçi kişinin tapu sahibinin eşi olduğundan denetçi olamayacağını bildirdi. Ben tapu sahibiyim. Biz bu durumda ne yapmalıyız diğer denetçi sağlık vb durum bildirerek istifa edebilir mi? Tekrar yeni denetçi seçme şartı nedir yeniden kurul toplanması gerekir mi ve ben tek başına denetçi olarak göreve devam edebilmem de sıkıntı oluşur mu şimdiden teşekkür ediyorum
Merhaba. Diğer denetçinin istifa etmesine gerek yok, seçimi zaten yok hükmündedir. Hiçbir şey yapmaması yeterli olur. KMK’ya göre bir denetçi yeterlidir, dolayısıyla siz denetçilik görevine devam edebilirsiniz.
2 bloklu bir sitede oturuyorum size sorum aidat eksik ödedığı icin icralık olan kat maliki denetici olabilirmi?
ayŕıca bu kat maliki denetici olarak denetım yapacağı zaman yanında avukat getirme hakkı varmı ?cevaplarsanız sevinirim teşkler
Merhaba, bu durum denetçi olmaya engel değildir. Denetçinin yanında avukat getirmesi ilk defa duyduğum bir şey. İnsanlar avukata danışarak hareket edebilir, bu kapsamda bakıldığında, olabileceğini düşünüyorum.
Mustafa Bey merhaba.
Bizim site de durum oldukça karışık.
Site yönetimi seçildikten 3 ay sonra kontrol etmek için defteri isteyen denetmene bilgi vermediği gibi denemenin bu sebepten ötürü istifası sonrası herhangi bir atama/seçim yapmadı. Bilgi isteyen hiçbir malike bilgi vermedi. 365 gün geçti seçim için tarih vermiyor. En önemlisi 1 sene çalışan bir personele (işten çıkardı) 35.000 TL tazminat ödeneceği için dairelerden para istedi. Araştırdığımız zaman personelin ara ara sigortasını yaptırmadığını öğrendik. Hesaplar konusunda da hiç bir bilgi vermiyor, toplantı yapmıyor. 2 tane de yönetici yardımcısı var onlarda işin içinde. Bu sorumluluk sadece yöneticiden mi, yoksa yradımcılarıda bir hukuki süreçte sorumlumu? Ne yapabiliriz? Bunun bir süresi var mı? Bilgi verirseniz çok sevinirim.
Sayın mustafa baysalın yazılarını okuyunuz cevabı bulacaksınız yine de söyliyeyim yanılmıyorsam 3/2 çoğunluğun imzası ile yöneticiyi toplantıya çağırma hakkınız var kat mülkiyeti kanununda yazar yapmazsa savcılığa ve sulh hukuk mahkemesi ne müracaat
Ya çok özür dilerim adlarımız mustafa olunca sanırım benden cevap istiyormuş gibi algıladım sayın Baysal’dan ve sizden özür dilerim ilk defa mail kullanıyorum herkesten özür dilerim
Önemli değil Mustafa bey, katkınız için teşekkür ederim.
Merhaba, bütün sorularınızın son derece basit bir cevabı var: Usulüne uymak kaydıyla, olağanüstü toplantı çağrısı yapın ve kat malikleri kurulunda yönetimi değiştirin. Yok, kat malikleri yönetimi değiştirmezse, herkes memnun demektir. Sizce de öyle değil mi?
Merhaba Mustafa bey,
Apartman kararında kamera sistemi kurulmasına karar verilmiş ve apartman altındaki zincir marketin bina üzerinde tabelası olmasından dolayı bedelinin tabela kalkmazsa zincir marketten alınması kararı verilmiştir. Ancak yönetim kamera bedeli olan tutarı kat maliklerine borç yazıp marketin aidatının yükseltildiğini söylüyor. Toplantıda alınan karardan aykırı olarak yönetim böyle birşeye karar verebilir mi ?
Merhaba. Yönetim, kat malikleri kurulunda alınmış bir kararın hilafına en küçük bir değişiklik bile yapamaz. Yapacaksa, olağanüstü toplantı talep edip tekrar yeni bir karar almalıdır. Öyle olmasaydı, kat malikleri kurulunun toplanıp karar almasının ne anlamı kalırdı?
Ya beni sayın Baysal’ın yerine koymayın kendisinden özür dilerim bence yanlış uygulama alınan kararın bir örneği ile İcra md lüğünden ödeme emri gönderilmesi kanısındayım yine de bir avukata danışınız
APARTMANIMIZDA YAPILMASI DÜŞÜNÜLEN OTOPARK DÜZENLEMESİ (GENİŞLETİLMESİ ) KARŞI ÇIKIYORUM BİR KİŞİNİN KARŞI ÇIKMASI O İŞİ YAPTIRMAYABİLİRMİ YANİ BEN YAPILMASINI İSTEMİYORUM NE YAPABİLİRİM
Merhaba, hayır bir kişinin karşı çıkması bunu engellemez. Şu yazımdaki örneklere göre gereken çoğunluğu görebilirsiniz: Ortak yerler nedir ve nerelerdir?
Merhaba Mustafa bey;
12 ay doldugu icin banka para çekme v.b. yetkilerimi kısıtlanmış. 2 ay sonra toplanti yapacağımız için bunu uzatmam gerekiyor . Bu uzatmayı yapmak için nasil bir yol izlemeliyim.
Merhaba. İlk olarak para çekme vb. yetkiler için bankaya hangi evrakı sunduysanız, o evrakı ya da kararı tekrar sunmanız gerekir. Bunun haricinde, bankanın yetkiyi uzatacağını zannetmiyorum Mehmet bey.
Bina girişinde semaver yakılıyor bina sakinleri tarafından zabıtaya şikayet ettim bi sonuç yok polis de gelmedi yönetim kurulu kararında böyle bir karar var veya yok ben semaver yakılmasından şikayetçiyim kat mulkiyet kanununda bina sakinleri birbirini rahatsız edemez diyor mahkemeydi muracat edeyim
Merhaba, bu tür sorunlara kolluk kuvvetleri karışamaz. En doğru ve akıllıca yöntem, diyalogla sorunu çözmektir. Bu da olmazsa, konuyla ilgili kat malikleri kurulunda yasaklama kararı alınabilir ve şu yazımda izah ettiğim şekilde para cezası uygulanabilir: Site yönetimi ceza kesebilir mi?
Olmazsa, son çare sulh hukuk mahkemesi olacaktır.
Murat bey apartman yönetimi dogalgazla ilgili yönetim hesabında kalmak üzere depozito alma kararı alabilirmi?Sebeb olarakta dogalgaz ödemesi geçiken kişilerin ödemesi bu hesaptan yapılıp gaz kesintisi yaşamamak içinmiş .Zaten gaz şirketine depozito yatırılıyor. Yönetimin tekrar karar alıp depozito toplaması yasalmıdır?
Merhaba, yönetim kafasına göre ve kendiliğinden bu karar dahil, ağaç dikme kararı bile veremez. Aksine, kat malikleri kurulunda karar alınırsa, depozito da alınabilir, fazladan aidat da toplanabilir. Bir başka deyişle, şu soruyu sorarak cevabı siz de bulabilirsiniz: Yönetimin bu uygulaması için kat malikleri kurulundan usulüne uygun karar alınmış mı? Yoksa yönetim kendiliğinden bir karar mı almış?
Genel kurulda alınmış karar Murat bey
Merhaba benimde bir sorum var. Binada toplantı olmadan kimseye danışmadan veya 1 ve 2 kişiye danışarak binaya garaj kapısı duvar çiti yapıyoruz herkese şu fiyat. 2 taksitle ödenecek ve yetmezse para üstü tamamlanacak deniyor panoya kağıt asmışlar ordan öğrendim.yapilan şey dogrumudur. Bunu ödemek istemesen sonuç ne olur.
Serdar bey ortak yerlerde yapılacak işlerin tabi olduğu yasal çoğunluk bellidir. Şu yazımdaki oranlar sağlanmadıkça, hiçbir yönetim kendi kendine işlem yaptıramaz: Ortak yerler nedir ve nerelerdir?
Doğalgaza geçtiğimiz için yönetici kalorifer kazanmalarını urdaya satmış karar almadan yönetici satabilir mi teşekkürler
Merhaba, yönetim planında yöneticinin böyle bir yetkisi var mı? Kat malikleri kurulunda bu tür fiiller için yöneticiye özel yetki verilmiş mi? Cevabınız hayırsa, değil kazanı satmak, yönetici vida bile atamaz.
Apartman yönetimi ve denetci…biz karar aldik apartman içini boyatacagiz diye daire kapilarina tutanak birakmis. 2taksitle ödeyebilirsiniz diye yazmislar. Benim fikrim sorulmadi ve bina 4yillik. Boyaya gerek oldugunu dusunmuyorum. Gereksiz bir masraf. Yonetimin verdigi karara uymak zorunda miyim
Merhaba, karar yönetim tarafından mı verildi yoksa kat malikleri kurulu tarafından mı? Şu yazıda açıklanan kurallara uygun olmayan hiçbir karara uymak zorunda değilsiniz: Apartmanda dış cephe boyama kararı
Merhabalar Mustafa bey ben yıllık yapılması gerektiği gibi toplantımı yaptım ve toplantıda alınan karar benim yöneticiliğe devam etmemdi şimdi 3 5 kişi toplanmış bu kişiler toplantıda karar defterine imza atıp şimdi tekrar toplantı istiyorlar yönetimin değişmesi için benim ne yapmam gerekiyor
Merhaba. Sizin toplantınız yasanın öngördüğü usullere uygunsa, bir şey yapmanız gerekmez. Usule uygun seçilmiş yöneticiyi değiştirmek isteyenlerin, çağrı usulüne uygun olarak olağanüstü toplantı talep etmeleri ve burada gerekli kararı almaları gerekir. Sitemdeki toplantı çağrı usulüne ilişkin yazıya göz atmanızı tavsiye ederim.
Ben apartman yoneticisiyim iki ay önce genel kurulda kimse yonetici. Olmak istemedigi icin yeniden dısardan atama ile yonetici secildim iki deneticim vardı .ikiside istifa etti.yeniden olağanüstü katmalikleri toplantisı yaptım davet mektubumda tek gündem maddesi vardı denetici seçimi. Fakat bana hasim olan üç kat maliki yönetime el cektirme yönetici seçme diye bir dilekce verdiler divan başkanina divan başkanida onlarla isbirliği yaptı yonetici,yonetici yardimcısi ve iki de denetici seçti.bu karar yok hükmunde oldugu için iptal davası acacak kat maliki.ben kiracıyım yeni secmeye çalıstikları kısi de kiracı. Ben 1 yılliğına huzur hakkı 2500 tl ile yetki ve görevlendirildim.yeniden secim yaptiklarinda yonetici değistirmek isterlerse benim 1 yıllık ücretimi ödemek zorundalarmı talep edebilirmiyim.ben 1 yillığına atanmıştım iki yildır aynı apartmanda yoneticiyim.borcunu odemeyen icraya verdiğim mahkemede olan kisiler beni fesh etmeye çalışıyor