Kat maliklerinden birisi apartman yöneticisi olarak görev yaptığında, kat malikleri kurulunun uygun görmesi halinde bu kimseye ücret ödenmesi mümkündür. Peki, ama apartman yöneticisi ücretinden vergi ve SGK primi kesilir mi?
Apartman yöneticisi nedir?
Apartman ya da site yöneticisi, kat malikleri kurulu adında hareket eden ve toplu hayatın bir parçası olan tüm kat malikleri ile sakinler arasında koordinasyon faaliyeti yürüten kimsedir.
Apartman yöneticiliğin özünde emir ve talimat verme gibi klasik yöneticilik işlevleri yerine; komşular arasındaki ilişkilerin daha medeni ve sağlıklı yürümesini sağlamak adına işleri koordine etme faaliyeti vardır.
Yöneticinin seçimi ve görevleri
Apartman ya da site yöneticisinin seçiminin nasıl olacağını ve yöneticinin görevlerinin neler olduğunu daha önce yazmıştım, bu konularda bilgi sahibi olmak isterseniz öncelikle o yazılarıma göz atabilirsiniz:
https://mustafabaysal.com/apartman-yoneticisi-secimi/
https://mustafabaysal.com/apartman-yoneticisinin-gorevleri/
Apartman yöneticisinin ücret alması
Şu yazımda da izah ettiğim üzere; apartman yöneticisinin muhakkak ücret alması gerekmez. Ancak kat malikleri kurulu isterse, yöneticilik görevi için bir ücret öngörebilir: https://mustafabaysal.com/apartman-yoneticisi-maas/
İşte yönetici ücret aldığında ve ona bir maaş ödendiğinde iki yeni sorunun gündeme gelmesi normaldir:
- Yönetici maaşından vergi kesintisi yapılır mı?
- Yönetici maaşı SGK’ya bildirilir mi?
Apartman yöneticisi maaşından vergi kesilir mi?
Burada Gelir İdaresi Başkanlığınca belirlenen çok önemli bir kriter vardır ve bu kriter dikkate alınarak, yönetici ücretinden vergi kesilip kesilmeyeceği belirlenecektir. İşte bu kriter “yönetim giderlerine katılma oranı”dır.
Öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığınca çıkarılan şu özelgeye göz atmanızı öneririm: https://www.gib.gov.tr/node/96896
Bu özelgede kısaca şöyle denilmektedir:
- Yönetici kat malikleri dışından seçilmişse, yapılacak ücret ödemesi vergiye tabidir.
- Yönetici kat malikleri arasından seçilmişse, bu kimseye “yönetim giderlerine katılma oranında” yapılan ücret ödemeleri vergiye tabi değildir.
- Yönetici kat malikleri arasından seçilmişse ve bu kimseye “yönetim giderlerine katılma oranından fazla” ücret ödeniyorsa, ödenen ücret vergiye tabidir.
O halde şu sorunun sorulması gerekir: Yönetim giderlerine katılma oranı nedir?
Bu oran net olmadığı gibi apartmana ya da siteye göre farklılık arz edecektir. Burada kastedilen şey, yöneticiye “MAKUL” bir ücret ödenmesi olsa gerek.
Bu makul ücret ise yönetim giderlerine kıyasen bulunmalıdır. Yönetim giderleri; apartmanın ya da sitenin rutin işlerinin yürümesi için gereken ücretten ibaret olsa gerek. Kapıcı gideri, ortak alanların giderleri, elektrik, su ve doğalgaz giderleri ve benzer giderler yönetim giderlerinden kabul edilir.
Bunu bir örnekle somutlaştırabiliriz. Bu örnekte apartmanın yönetim giderlerinin daire başına aylık 200 TL olduğunu varsayalım. Bu apartmandaki yöneticiye 200 TL ücret ödendiğinde, ödenen ücret vergiye tabi olmayacaktır.
Ödenen ücret 400 TL olsaydı, vergiye tabi olması gerekirdi. Bu durumda hem bu ücretten gelir vergisi kesintisi yapılması ve hem de ödemenin bordrolaştırılması gerekir.

Apartman yöneticisi ücretinden SGK primi
Apartman yöneticisine ödenen ücretin vergisel durumu yukarıda belirttiğim özelge ile ortaya konmuşken, açıkçası SGK ve sigorta primi bakımından böyle bir metne ulaşamadım.
Ancak yukarıdaki özelgedeki yorumun ayniyle SGK açısından da yapılması doğru olacaktır. Bir başka deyişle, yönetici için bordro düzenlenmesi gereken hallerde SGK prim kesintilerinin de yapılması gerekecektir.
Yine de bu konuyu mutlaka SGK’ya sormak gerekir. Aksi takdirde, yapılan hatalar uzun vadede yüksek idari para cezaları olarak karşınıza çıkabilir.
Bu nedenle, apartman yöneticisi ücretinin SGK bakımından durumunu SGK’ya sormanızı şiddetle tavsiye ederim.

SONUÇ
Apartman yöneticisine ücret ödendiğinde; bazı durumlarda vergi ödenmesi gerekecekken, bazı durumlarda gerekmeyecektir. Bunların neler olduğunu yukarıda izah ettim.
Yönetici maaşı SGK bakımından da aynı şekilde çeşitli kriterlere göre değerlendirilecektir. Yine de özellikle SGK ve sigorta primi konusunda Sosyal Güvenlik Kurumu’na sormadan hareket etmemenizi öneririm. Böylesi daha garanti bir yöntem olacaktır.
Apartmanda yönetim giderleri neler?
Yönetim giderleri; yöneticilik faaliyetinin yürütülmesi için kat maliklerinin katılmasının rutin olarak zorunlu olduğu giderlerdir. Kapıcı, elektrik, su, doğalgaz ya da asansör giderleri yönetim giderlerine örnektir. Ancak dış cephenin boyanması ya da örneğin çatı tamiri yaptırılması yönetim giderlerinden sayılmayacaktır. Buradaki kriter “devamlılık” ve “öngörülebilirlik” olarak kabul edilebilir.
Site yöneticisi stopaj öder mi?
Site yöneticisine yapılan ücret ödemesi, yöneticinin dışarıdan atanması ya da kat malikleri arasından atanan yöneticiye ödenen ücretin, onun payına düşen yönetim gideri tutarının ortalamasının üstünde olması durumunda stopaja tabidir.
Sevgili Mustafa bey
Sitemizdeki yönetim 3 ay yönetimden kimse kalmaksızın 2 yıldır siteyi terk ediyor. Bu normalmıdır?
Site başkanı kendine para yazabilmek için elinden gelen her olanağı değerlendiriyor örneğin çimleri biçip dolu dolu yazıyor. Nolmalmıdır?
Site Aidatlarını topalıyamıyor, örneğin 30 bin tl alacağı varken kimseye sormadan Başkan ve yardımcısı Aidata ek olarak 500 tl isteyebilirmi, hiç bir karar yokken. Normalmi?
Kurul kararı olmadan sitenin dışında kamu alanımda kepçe çarıp kendine ve yakınlarına park yaptırp siteye 5000 tl zarar verebilirmi?
Sitemiz 28 sakinden oluşuyor. Birde Emekli Maliyeye bildirmeden yıllık yaklaşık 7000 tl gelir elde edebilirmi? İlgileneceğiniz için şimdiden teşekkür ederiz.
apartman yöneticisi emekli olabilir mi? emekli olucam diyerek daire sahiplerinden emeklilik ikramiyesi adı altında para talep edebilir mi? toplantı yapılıp karar alınmış bu karara istinaden emekli ikramiyesi talep ediyor. süre içinde verilmediği taktirde icralık olmakla tehdit ediliyor. bunun yasal hükmü var mıdır?
Merhaba, böyle bir şey olmaz Rabia hanım. İlk defa duydum, daha neler duyabileceğimi merak ediyorum 🙂 Emekli ikramiyesi memurlara ödenir. Kıdem tazminatı isteniyorsa, eğer yönetici apartmanın SSK’lı işçi ise olur, yoksa olmaz.
Toplam 38 daireli 2 2 bloktan oluşan binada yöneticiyim daire başı 30 tl belirlenerek ücreet almaya başlayacagım maddi konu vergissk gibi mükellefiyetim nedir emekliyim bilgilendirirseniz memnun olurum şimdiden teşekkür ederim
Merhaba, sorunuzun cevabı yazımda olsa gerek İmran hanım. Daha dikkatli okumanızı tavsiye ederim.
normal bir işyerinde sigortalı olarak çalışan bir şahıs oturduğu site ya da aparmanda yönetici olursa sigorta ödeme işlemi nasıl olmaktadır. devam eden sigortası varken yönetici olduğunda bu durum nasıl ilerler
Merhaba, apartmanda yönetici olan kimse kat maliki ise ayrıca yöneticilik için de sigortalı olması gerekmez. Ancak yazımda belirttiğim özel durumlar varsa, o zaman işler değişecektir.
Apartmanda ek bir toplantı yaparak diyafon tesisatının değiştirilmesi kararı alınmış. Benim sorum bu kararın alınabilmesi için ne kadar çoğunluğun katılımı gerekir.
Merhaba, şu yazımda izah etmiştim: https://mustafabaysal.com/ortak-yerler/
Diafon tesisatı zannımca, ortak alanda yapılacak faydalı bir değişiklik olması nedeniyle kat maliklerinin arsa ve sayı payı çoğunluğunun kararı yeterlidir.
48 dairelik bir sitede 22 dairesi olan birinin kanunen kullanması gereken 16 oyun 9 u için kendisi asil olarak toplantıya katılıp, kalan 7 dairesi için vekalet vererek oy kullanması kanuna aykırı değil mi? Zira görüşülen herhangi bir konuda asil ve vekil farklı oy kullandığında asilin iradesi çelişki yaratmış, diğer yandan aynı yönde oy kullanılırsa verilen vekalet anlamsız olacağından asilin in kendisininin katılacağı toplantılarda başka daireleri için vekalet kabul edilmemesi gerekmez mi?
Merhaba, neden böyle bir uygulamaya gidildiğini anlamadım. Toplantıya katılan bir kat maliki her dairesi için oy kullanmak yerine vekalet veriyor. Bunun mantığını anlamak mümkün değil. Yine de yasal olarak mümkündür. Çünkü KMK vekalet alarak oy kullanacak kimseyi sınırlarken, vekalet verilmesini sınırlamamıştır. Haliyle bu kat maliki, yeterli sayıda kimseye vekalet vererek oy kullandırabilir.