Kat Mülkiyeti Kanunu

Apartman bahçesine kamelya yapılması yasal mı?

Bir apartmanda ya da sitede ortak alanların güzelleştirilmesi çok önemlidir. Ancak her ne amaçla yapılacak olursa olsun, her türden değişikliğin belirli kurallar çerçevesinde yapılması gerekir. Peki, apartman bahçesine kamelya yapılabilir mi? Ya da kamelya için izin alınması gerekir mi?

Ortak alan kavramı

Apartman ya da site hayatı, herkesin kendi bağımsız bölümünde hayatını sürdürdüğü ve fakat ortak alanlarda da birlikte zaman geçirdiği bir durumu ifade eder. Bu nedenle ortak alan ya da ortak yer kavramını öncelikle doğru anlamak gerekir.

Ortak alan ya da ortak yer; 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nda belirtilen hususi kurallara tabi olan kullanım alanlarını ifade eder. Şu yazımda ortak yerlerin neler olduğunu izah etmiştim: https://mustafabaysal.com/ortak-yerler/

Yine de çok kısaca ve özet olarak aşağıya birkaç ana ortak yeri sıralamak istiyorum:

  • Bahçe
  • Merdivenler
  • Bina girişi
  • Çatı / Dam
  • Bodrum
  • Asansör
  • Dış duvarlar
  • Kolonlar
  • Bahçe duvarı

Apartman bahçesi ortak alan mıdır?

Evet, apartman bahçesi hem de en bariz ortak yerlerden birisidir. Hatta Kat Mülkiyeti Kanunu’nda apartman ya da site bahçesinin ortak yerlerden olduğu bizzat ifade edilmiş ve bunun için bahçe yerine “avlu” kelimesi kullanılmıştır.

İlgili Makaleler

Site bahçesine kamelya yapımı

Öncelikle yazının konusuyla doğrudan ilgili olmasa da bir yanlışı düzeltmek isterim. Bilirsiniz, Türkçe’mizde bazı kelimeler o kadar sık olarak yanlış kullanılır ki bu yanlış kullanım doğru kullanımın önene geçebilir ve toplumun geneli bu yanlışı telaffuz etmeye devam eder.

İşte bu tür ve toplum tarafından çoğunlukla kullanıla yanlış telaffuzlu kelimelere “galat-ı meşhur” denir. Buna bir örnek de kamelyadır.

Gerçekten de kamelya Türk Dil Kurumu’na göre çaygillerden bir bitkidir. Bu kelimenin doğrusu aslında kameriyedir ve TDK’ya göre kameriye “Bahçelerde yazın oturulmak için yapılan, kafes biçiminde, kubbeli, üstü yeşilliklerle sarılan süslü çardak”tır (Bkz: https://tr.wikipedia.org/wiki/Kameriye)

Ben buna rağmen, genel kullanım alışkanlığını bildiğim için, hem başlıkta hem de yazıda kamelya kelimesini kullanmaya devam edeceğim.

apartman bahçesine kamelya yapılabilir mi?

Apartman bahçesinde kamelya için izin gerekir mi?

İzinden kasıt, belediyeden ya da başkaca bir kurumdan izin alınması ise, hayır gerekmez. Ancak izinden kastedilen, kat maliklerinin iznini almak ise; evet alınması gereken bir izin vardır.

Ortak yerlerde değişiklik yapılabilmesi için Kat Mülkiyeti Kanunu’nun öngördüğü yasal çoğunluğun sağlanması icap eder. Takdir edersiniz ki ortak alan olan bahçeye kamelya koymak, bahçede değişiklik yapmak anlamına gelecektir.

Not: Eğer yönetim planınızda, bahçede kamelya olabileceğine dair bir hüküm varsa, artık başkaca bir izin ya da onay almaya gerek olmadan kamelya doğrudan yapılabilir.

Kamelya için gereken oy sayısı

Apartmanın ya da sitenin ortak alanlarında yapılacak değişiklikler, değişikliğin nev’ine göre farklı kabul oranlarına sahiptir:

  • Faydalı bir değişiklik olacaksa, arsa payı ve sayı çoğunluğu yeter
  • Faydalı bir değişiklik değilse, en az beşte dördünün onay vermesi gerekir.
  • Eğer zorunlu yapılması gereken bir değişiklik varsa, bir kat maliki sulh hukuk mahkemesine başvurarak çoğunluğun rızasına gerek kalmadan değişikliğin yapılmasını sağlayabilir.
apartman bahçesine kamelya izin

Kamelya faydalı bir yenilik mi?

Tam da bu noktada yukarıdaki sorunun cevabını vermek gerekir: Kamelya faydalı bir değişiklik midir? Eğer cevap evet ise kat maliklerinin yarısından bir fazlasının oyu yeterli olacakken, cevap hayır ise beşte dördünün oyu gerekecektir.

KMK’nın 42’nci maddesinde faydalı yenilik “ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarayacak bütün yenilik ve ilaveler” olarak tanımlanmıştır.

Burada konuyla ilgili herhangi bir Yargıtay kararı bulamadığımı söylemeliyim. Bu nedenle, birazdan söyleyeceğim husus benim şahsi kanaatimden ibaret olacaktır.

Kamelya kanaatimce, KMK’da yer alan faydalı değişiklik tanımında yer alan aşağıdaki nitelikleri karşılamaktadır:

  • Bahçenin kullanımını düzgünleştirir ve daha kolay hale getirir.
  • Bahçeden alınacak faydayı artırır.

Bu nedenle, apartman ya da site bahçesine kamelya yapmak için kat maliklerinin arsa payı ve sayı çoğunluğunun yeterli olacağını düşünüyorum.

SONUÇ

Apartman bahçesine kamelya yapmak için izin gerekir mi? Evet, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğunun buna onay vermesi icap eder.

Yine de bir şerh düşerek, yazımın ilgili kısmında izah ettiğim üzere, bunun yerine 4/5 çoğunluk gerekebileceğini de hatırlatmak isterim.

Tavsiyem, imkân varsa, 4/5 çoğunluk sağlayarak kamelya yaptırmaktır ki; bu durumda sıkıntı yaşama ihtimaliniz olmayacaktır.

Bu çoğunluğu sağlayamazsanız bile, yine yazımda izah ettiğim üzere ve kanaatimce kat maliklerinin arsa payı ve sayı çoğunluğu da yeterli olmalıdır.

Kat malikleri kurulundaki karar ve yeter sayılarını öğrenmek için şu yazımda göz atabilirsiniz: https://mustafabaysal.com/kat-malikleri-kurulu-karar-yeter-sayilari/

Apartman bahçesine kamelya yapımı ile ilgili sık sorulan sorular:

Bina bahçesi ortak alan mıdır?

Evet, bina bahçesi ya da avlusu ortak alandır.

Bina bahçesi kime aittir?

Bina bahçesi hiçbir kat malikine ait olmayıp tüm kat maliklerinin ortak kullanımına tahsisli bir alandır.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Aydınlatma metni

)

Başa dön tuşu