45 saatin altında çalışan işçiden kesinti yapılması
İş sözleşmesiyle daha az bir süre belirlenmemişse, işyerinde çalışma süresinin 45 saat olduğu kabul edilir. İş Kanununa göre haftalık çalışma süresi en çok 45 saat olarak belirlenebilirken, bundan daha az belirlenmesi mümkündür; ancak daha çok belirlenmesi mümkün değildir. O halde, haftalık çalışma süresi 45 saat olarak belirlenen bir işyerinde 45 saatin altında çalışılması durumunda, işçinin ücretinden kesinti yapılabilir mi?
Haftalık çalışma süresi kaç saattir?
İş hukukunda sözleşme serbestisi ilkesi geçerlidir. Bunun anlamı, İş Kanununda işçiler için belirlenen hükümleri işçi aleyhine daraltmadıkça her türlü düzenlemenin yapılabilmesidir. İş Kanunu çalışma sürelerinin haftalık belirlemeyi tercih etmiştir. Bunu yaparken de bir üst sınır getirmiştir. İşçinin haftalık çalışma süresi en çok 45 saattir. Öyleyse, bunun altında bir çalışma süresinin belirlenmesi mümkündür. Fakat yazı konusu gereği, işyerinde haftalık çalışma süresinin azami süre üzerinden, yani 45 saat belirlendiğini varsayacağız.
İşçinin 45 saatin altında çalışması
Haftalık çalışma süresi 45 saat olan işçinin, bir hafta için 40 saat çalıştığını varsayalım. Bu durumda, işçiye ay sonunda 5 saat eksik ücret ödeneceğini varsayabilir miyiz? Bu sorunun cevabı hem evet hem de hayır’dır. Bakılması gereken husus, işçinin eksik çalışmasının nedenidir.
Burada da iki farklı senaryo gündeme gelecektir. İlkinde işçi, kendi kusuruyla ve mazeretsiz olarak 5 saat eksik çalışmıştır. İkincisinde ise her hangi bir kusuru olmaksızın, işin gereği olarak 5 saat eksik çalışmıştır.
İşçinin iradesi dışındaki eksik çalışma ücreti kesilemez
Yukarıdaki senaryoların ilkinde işçi mazeret bildirmeksizin ya da yasal bir gerekçesi olmaksızın 5 saat işe gelmemiştir. İşverenin bu ücreti kesmesinden daha doğal bir şey olamaz. Çünkü işçi, iş sözleşmesinin gereğini yapmamış ve iş görme borcunu eksik şekilde yerine getirmiştir. İşverenin bu durumda işçinin ücretinden kesinti yapması normal ve yasaldır.
İkinci senaryoda ise işçinin iradesi dışında bir eksik çalışma vardır. İşin gereği olarak ya da işverenin düzenlemesi nedeniyle işçi 5 saat eksik çalışmıştır. Böyle bir durumda işverenin ücretten kesinti yapması kabul edilemez. Çünkü işveren, işçi ile yaptığı anlaşma gereği onu haftalık 45 saat çalıştıracağını peşinen kabul etmiş ve bunun karşılığında bir ücret tayin etmiştir. İşçiyi çalıştırsa da çalıştırmasa da ücretini tam olarak ödemekle yükümlüdür.
SONUÇ
İşçinin haftada 45 saatten az çalışması kendi kusurundan kaynaklanıyorsa ya da geçerli bir mazereti yoksa, ücretinden kesinti yapılması yasaldır. Ancak işverenin düzenlediği çalışma saatlerine uyan işçiye, haftada 45 saatten az çalıştığı için eksik ücret ödenmesi mümkün değildir. Böyle bir durum işçiye, iş sözleşmesini haklı nedenle fesih imkanı verecektir.
Doğum iznim başlamadan önce (13.05.23)is yeri tarafindan eksik çalıştırılmamdan dolayı 80 saat mesai borcum olduğu söyleniyor 23.10.23 de ise tekrar başladım süt izni kullanırken kurumun bu borcu bana ödetmeyi diretmesi yasal mı
Merhaba,
*Tam zamanlı çalışılan bir işyerinde aylık ücret sistemi uygulanırken yeni ayla birlikte çalışanların onayları alınarak; saatlik ücret yöntemine geçilmesi mümkün müdür?
*Saatlik ücret sistemine geçiş yaptığımızda; İşyerinde yüz okuma sistemi ile işe giriş ve çıkış saatleri kontrol altına alınmıştır, mazeretsiz ve habersiz işe geç gelen veya erken çıkan işçilerin aylık puantajlarında eksik çalıştıkları saatleri kesebilirmiyiz.
merhaba mustafa bey ozel sektöründe zurunlu asgari ücret le calisiyurum iş yok diye ise gitmedigimiz gunlerde asgarî ucretten kesinti yapabilirmi birde isi hakli nedenlerden dolayi biraktim is yok diye gitmedigim gunleri toplu olarak kesinti yapmis maasimdan isverenin boyle bir hakki varmi hakkimi nasil aramaliyim tskler.
Merhaba, evet işe gitmediğiniz günlerin ücreti elbette kesilebilir. Böylece işverenin kesintileri, maaşınızdan mahsup etmesi de normaldir. Ancak bu gitmeme durumu sizden kaynaklanmıyorsa ve işveren gelmemenizi söylüyorsa, ücretinizi kesmemesi icap eder. Ya da iş sözleşmesini buna göre yapmış olmalıdır.
Merheba şubat ayında ayrı haftalarda işyerim bir gün kar tatili ve birgün de bazı personelin eğitimi için zorunlu izin verildi ve budurumda 2 gün gelmeyen çalışandan hafta sonlarını kesti
toplamda 4 günlük bu durum yasalmıdır
Merhaba, hayır bu tür mücbir durumlarda ve işverenin verdiği izinlerde kesilmez: İşe 1 gün gelmeyen işçinin 2 yevmiyesi kesilebilir mi?
Merhabalar kolay gelsin
Haftalık 45 saati doldurmadığım için yaptığım hafta sonu yada akşamları fazla mesaiden (direk %50 siz) kesilirmi. Yoksa çalışmadığım günleri yada saatlerin kesintisimi olur. (Mazeretli İzin alındığında ama belgesiz )
Merhaba. Fazla mesai oluşması için haftalık çalışma süresinin mutlaka 45 saati aşması gerekir. Geçmezse, fazla mesai de gündeme gelmez Onur bey. Ancak gece çalışması ya da hafta tatili çalışması gibi özel durumlarda bu kural geçerli olmayabilir. Sitedeki diğer ilgili yazılarıma göz atmanızı öneririm.
Merhaba öncelikle kolay gelsin. Sorum olacak musadenizle aylık çalışma saati bu ay 232.5 saat oldu benim 2.5 gün eksigim var 207 saat çalışmışim 232.5 saate tamamlamak için mesailerimden alıp ekleme yapmışlar. Çalışma saatimi tamamladiklâri için sigortami da tam yatırmak zorundalarmidir.. teşekkürler
Merhaba, neyden eksiğiniz olduğunu anlayamadım. Fiilen işçinin çalışması kaç saat ise bunun üzerinden ödeme yapılması gerekir. Ayrıca çalışma süresinin neden aylık hesaplanmaması gerektiğini de daha önce yazmıştım: İşçinin aylık çalışma süresi kaç saattir?
Merhaba mustafa bey bende kurumsal sayilan bir magazada calisiyorum devletin kapanma yaptigi saatlerde cikiyoruz bu sebeple isyerine gunde bir saat borclaniyoruz ama bu devletin aldigi bir karar isyeri buna uyuyor biz haftada kalan 6 saati vermek zorundamiyiz ? Tesekkurler
Merhaba Mustafa bey,
Yaklaşık 6 aydır pandemi sebebi ile haftalık 30-44.5 saat arası çalıştırılıyoruz(haftada 5 güne bölünüyor), bu sebepten ötürü hiç bir zaman tam maaş alamadık. Bu çalışma sürelerini iş veren belirliyor. Haftalık 45 saat altında çalışma yaptırdığı içinde, haftalık izinlerimiz ödenmiyor. Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyiz?
Merhaba,
5 ay evel mesaisiz çalışma sistemine geçtim. Bana 2020 mayıs ayından bu yana olan günleri toplayıp eksik saat var diyerek fazladan 1 saat çalışma yaptırdılar. Vardiyalı sistem olduğu için hesaplaması da ne yazık ki çok güç. Bu durum yasal mıdır aylar seneler evelki eksik saati şirket bize tamamlatabilir mi
Merhaba, eğer denkleştirme uygulaması varsa en çok iki aya kadar denkleştirme yapılabilir (TİS varsa ay: mustafabaysal.com/denklestirme-nedir-hesabi-nasil-yapilir/)
Bunun haricinde böyle bir uygulama kesinlikle yanlıştır ve işçinin yaptığı fazla çalışmaların ücretinin değil diğer döneme sayılması, bilahare ödenmesi icap eder.
Merhaba mustafa bey çalıştığım kurumdaki işveren masrafları arttığı için haftalık çalışma saatimizi 45saatten 40 saate indirmek istiyor.Sözleşmemiz 2 yıl değil de süresiz olarak görünüyor yeni bir sözleşme imzalamadık. Buna göre Nasıl bir yol izleyebiliriz?
Merhaba, çalışma süresini elbette düşürebilir; ama ücretinizi düşüremez. Muvafakat vermediyseniz ve buna rağmen ücretiniz düşürülürse yapabileceğiniz iki şey vardır. Ya haklı nedenle fesih yaparsınız ya da çalışmaya devam eder ve ileride fark ücretler için dava açarsınız.
bir işçi deneme suresinde işini beğenmediklerinden dolayı işten çıkarılıyor işçi deneme suresinin sonuna kadar çalıştırılmasını istiyor , bu talebi yerinde midir?
Merhaba, hayır deneme süresi içinde taraflar ister ilk günde veya isterseler son günde iş akdini sona erdirebilir. İşçinin böyle bir talepte bulunma hakkı yoktur.
Merhaba mustafa bey ilginize teşekkür ederim pekâlâ işçi izinli olarak aynı haftada dörderden ilkigün sekiz saat eksik var bunun yanında iki artı dört toplam altı saat fazla mesaisi VAR
45-8=37+6=43 saat bu sonuca göre haftanın hesabı nasıl yapılır ? eğer hesaplama haftalıksa diğer haftalardaki fazla mesaisi bununla ilişkilendirilebilirmi teşekkür ederim
Rica ederim, bu işçinin 37 saat çalıştığı hafta fazla mesai ücreti alması mümkün olmaz. 6 saat fazla mesai dediğiniz işçinin o hafta içinde ayrıca çalışması ise, bu durumda da işçinin haftalık çalışması 45 saati aşmadığı için yine fazla mesai gündeme gelmez. Her 7 günlük süre kendi içinde değerlendirilir ve bir sonraki haftaya teşmil etmez.
Siz şunu dikkatten kaçırıyorsunuz günlükcalışma saatinin üzerindeki fazla mesaisini normal güne tahvil ediyorsunuz
Yusuf bey öncelikle önemli bir yanlışı düzeltmemiz gerekir ki, konuyu net anlayabilelim. İşçinin fazla mesai hesabı günlük ya da aylık yapılmaz: mustafabaysal.com/fazla-mesai-aylik-hesaplanabilir-mi/
İşçinin fazla mesaisi ancak haftalık hesaplanabilir. Böyle olunca, eğer işçi o hafta 40 saat çalışmışsa ve bunda kendisinin bir kabahati/devamsızlığı yoksa, işçiye yine 45 saat ücret ödenir.
Mustafa bey sizinle şurda ayrışıyoruz diyelimki çalışan ayı tamamladı sonuç da 5saat eksikle 220 yaptı bunun yanında artı 5saat mesaisi var 170 diyorki eksik saati fazlamesaiden düşemez şöyle ki eksik saati 225in saat üçretinden düşer artı 5 inde yüzde ellisini öder yani
Saati 1liradan5lira kesebilir masisinide 5×1,50=7,50 lira olarak öder saygılar
Bence siz patrondan çok patroncusunuz çünkü 170 diyorki eksik saati artı mesaiden kesemez diyor eksik saati normal çalışma saatinden kesebilir diyor
Yusuf bey, yazıyı okuduğunuza emin misiniz? Sonuç kısmında şöyle demişim: “işverenin düzenlediği çalışma saatlerine uyan işçiye, haftada 45 saatten az çalıştığı için eksik ücret ödenmesi mümkün değildir”. Buradan tam olarak ne anlıyorsunuz?
Gerçekten tebrik ediyorum. Bu soruya bile cevap vermişsiniz 🙂
merhabalar , gıda firmasında muhasebe bölümünde çalışıyorum. çalışma zamanlarımız haftaiçi 5 gün ve cumartesi pazar tatil. haftalık saatini tamamlamayan ve gün ücretsiz izin kullanan bir personel haftalık dinlenme iznini kazanır mı ?
iş kanuna göre gününü kesebilirmiyim. eksik geldiği gün için cumartesi ve pazar gününü çalıştırabilirmiyim. konu ile ilgili ciddi şekilde soru işaretim var.
şimdiden teşekkürler
Merhaba, şu yazıda bu konuyu açıklamıştık: mustafabaysal.com/ise-bir-gun-gelmeyen-iscinin-2-yevmiyesi-kesilebilir-mi
Kolay gelsin haftalık 45 saat normal çalışma saatimizi doldurmadık diye yapılan fazla mesailerimizden normal saati tamamlıyorlar. Buna nasıl bir çözüm yolu bulaniliriz sonuçta normal çalışma saat ücretimiz ile fazla çalışma saat ücretimiz aynı değil
Merhaba, haftalık 45 saati doldurmadığınız bir haftada nasıl fazla mesai hak etmiş oluyorsunuz?
Bir işyerinde hafta içi 08,18 saatleri arasında çalişmaktayız. 1 saat 15 dakika gün içinde molamız var. Yani günde sekiz saat onbeş dakika çalışıyoruz beşgünde 45 saat15 dakika çalışıyoruz kalan üçsaat kırkbeş dakikayıda cumartesi 08,30 12,30 saatleri arasında 15 dakika çay molası yaparak 45 saate tamamlıyoruz. Normal şartlarda cumartesi günü işyerinden izin aldığımızda cumartesi için tam gün kesiliyor. Pandemi sürecinde haftanın beş günü çalışıyoruz cumartesi sokağa çıkma yasağı olduğu zamanda tam gün kesiliyor. Bu yasal mı?nereye sorduysam tam bir yanıt alamadım,şimdiden teşekkürler
Merhaba, sokağa çıkma yasağı olduğunda ve işçi çalışmadığında o güne ait ücreti işverenin ödeme yükümlülüğü olmadığı kanaatindeyim. Böyle olunca bir günlük ücretin kesilmesinin doğru olduğunu düşünüyorum.
Merhaba ben dün rahatsızlandığım için 9 vardiyamdan saat 12.20 de çıkış yaptım ve yöneticiminde haberi var.3 saat 20 dk çalışmışlığım gözüküyor fakat yöneticim aylık 240 saatin altında olduğu için o günümün ücretinin kesiliceğini söyliyor.Bende peki çalışmış olduğum 3 saat 20 dk lik hakkımı sorduğumda bunda yapılabilecek bir şeyin olmadığını söyledi.Erken çıkış saat olarak istediğimde bununda olmıyacağını beyan etti. Benim hem günüm kesilicek hemde çalışmış olduğum 3 saat 20 dk olan saatim çöpe gidicek.Sizce bu durum nasıl olucaktır.
Merhaba, çalışmış olduğunuz kaç saat var ise bunun ücretinin ödenmesi gerekir. Yalnız, işveren bu durumda da sizin hafta tatilinizi kesme hakkına sahip olacaktır. Burada önemli olan, işten ayrıldığınızda işverenin haberdar olup olmadığı ve bunun karşılığında ücret ödeyip ödemeyeceğinin baştan konuşulup konuşulmadığıdır.
Merhaba hafta içi 2 buçuk gün devamsızlığa iş veren Cumartesi pazarımı ve haftaiçi gelmediğim günleri kesme hakkı var mı ? Yani toplamda 4 buçuk gün kesicek
Merhaba; mazeretsiz devamsızlık yapmışsanız, hafta tatili ücretiniz de kesilebilir. Sizin durumunuzda işveren buçuk günü tam gün saymışsa, 4 gün kesilmesi normaldir.
Merhaba
27 nisan ve 30 nisan arası toplam 20 saat fazla mesai yaptık.
1 mayıs ve 2 mayısta calıştık ve 45 saatlik haftalık calışmayı doldurduk..
Mesai planması geldiğinde 20 saatlik çalışmadan 12 saatimiz kesilmişti hergün 2 saat fazla mesasi yapmışız gibi gösterildi…
Merhaba, sormak istediğiniz tam olarak nedir?
merhaba,
bir iş veren olarak, aylık ücret ve saatlik ücret hesaplamalarında kafamı karıştıran bir nokta var aydınlatabilirseniz memnun olurum.
örneğin, günde 9 saat haftada 5 gün olmak üzere çalışıyoruz, asgari ücret alan bir çalışanın günlük ücreti 77,50 tl, saatlik ücret 10,33 tl (2325/225). bu kişi bir cumartesi 9 tam saat fazla çalışma yaptığında 116,25 tl mi almalı 139,45 tl mi almalı. aynı şekilde çalışmadığı günler veya saatler içinde ne kadar kesinti yapmalı.
teşekkürler
özel bir işletmede operatör olarak çalışmaktayım
2 gün önce çalıştığım işletmede bir toplantı düzenlendi ve
toplantıda bu konu hakında bir açıklama yapıldı
yıl sonu kayıp süre hesaplaması yaptıklarını ve bu kayıp zamanı engellemek
adına haftalık 45 saati doldurmayan çalışanların pazar günü olan hafta tatili
ücretinin kesileceği söylendi yani hafta içi 1 gün ücretsiz izin kullanırsak hafta tatilinin ücretini keseceklermiş yazınızı okudum bu ücretsiz izini iş verenimin bilgisi dahilinde aldığım zaman hafta tatili ücretimi kesme hakkı varmıdır
mesela hastaneye gitmek için işyerinden 1 gün izin istedim ve izin verdiler
bu verdikleri izin için hafta tatili ücretimi kesme hakkı varmıdır
sorumu yanıtlarsanız sevinirim
Merhaba,
evet öyle bir hakkı vardır işyerinin, kanuna uygundur. Bilgisi dahilinde de alsanız kesilir. İş kanununda yazar.
Merhaba bizim çalışma saatimiz 07.30 çıkış 18.00 biz haftalik 5 gün çalışıyoruz 1 gün ücretsiz izin aldığımızda bizim cumartesi günümüz kesiyorlar yasal olarak hakkımiz diyorlar bu konu hakkında yardımcı olurmusunuz
Merhaba Yavuz bey, tabiki aydınlatmak isteriz.
07:30-18:00= toplam 10,5 saat mesai saati.
En az 1 saat ara dinlenme süresi hesaba katar firma;
9,5 saat (Belki de işbaşınızı 08:00 olarak tebliğ etmiştir, yarım saat işe hazırlık, servis giriş saati, serbest kahvaltı vb. vb. göstererek) eder yalın olarak 9 saat. Eğer asgari ücretin üzerinde maaş alıyorsanız zaten bu yarım saatleri de ödemiş olduğunu beyan eder, farketmez.
9X5 gün= 45 saat aktif çalışmanız. İş kanunu uyarınca 1 eksik gününüz olduğunda hafta tatili ücretinizi de kesebilir, yasaya uygundur…
Detay için>>> https://mustafabaysal.com/ise-bir-gun-gelmeyen-iscinin-2-yevmiyesi-kesilebilir-mi/
Merhabalar benim çalıştığım iş yeri benden haftalık 45 saatten eksik çalıştığım için ay sonunda toplam 180 saati doldurmadigimi beyan ederek bir pazar yevmiyemi kesti bunun yanında kesintiyde 1 gün işe gelmedim fakat benden 2 işgünü kesti yani dediği pazar yevmiyemi kesmedi bana gittiğim yerden resmi evrak getirirsen onuda kesmem diye belirmisti çocuğumu ameliyat için hastaneye götürmek için izin kullanmistim evragi teslim etmeme rağmen gene kesti böyle bir hakkı varmı
Merhaba. Şu yazımıza göz atmanızı öneririm: mustafabaysal.com/ise-bir-gun-gelmeyen-iscinin-2-yevmiyesi-kesilebilir-mi
Merhaba benim meslek aşcı ve ben sabah 8.30 da iş başı yapiyorum saat 15.00 de işten cikiyorum ve bana diğer iş arkadaşlarıma yapılan zam ozanını vermiyor nedeni ise haftalık 45 saat i doldurmuyormusum böyle bir yasa varmı
Merhaba. Şu yazıda zam konusunu açıklamıştık Aysel hanım: mustafabaysal.com/isveren-zam-yapmak-zorunda-mi
çalışan haftanın 6 günü 6*7,5= 45 saat çalışır pazar günü tatil hakader .peki 5 gün çalışıp cumartesi işe gelmez ise gelmediği gün cumartesi eksik hesaplanacak. bu durumda haftalık 45 saati doldurmadığı için pazar günü tatil hakedermi. yada gelmediği gün cumartesi ve haketmediği içinde pazar günü olmak üzere 2 günlük ücretmi kesilir.üstatlardan acil bilgi
Merhaba. Bu konu tartışmalı ve herkesin söylediği, görüşünden ibaret olacaktır. Burada bence önemli olan, işçinin haftanın kaç günü rutin şekilde çalıştığıdır. Eğer işçinin rutini haftada 5 gün çalışma ve 2 gün tatil ise, cumartesi gelmedi diye pazarı kesilmez. İşçinin rutini 6 gün çalışma ve 1 gün tatil ise, cumartesi mazeretsiz olarak işe gelmemesi halinde işçinin 2 günlük ücreti kesilir.
Merhaba özel sektördörde mavi yaka olarak çalışıyorum işe başlarken işveren 8 30 /18 00 çalışma saatlerini kullanıyorduk bir buçuk saatte ara dinlenme toplam saati şuan için işveren eksik çalıştığımızı ileri sürerek sadece mavi yakayı ayda iki Cumartesi ücretsiz çalıştırmaktadır
İş hukukunda yasal yükümlülüğü olduğunu söylüyor işveren konu hakkında bilginize ihtiyacım var yardımcı olurmusunuz
Merhaba. Aradığınız cevap gayet basit. İşverenin sizi, fazla mesai vb. ödeme yapmadan haftalık 45 saat çalıştırma hakkı vardır. Ara dinlenme sürelerinizi düştükten sonra, şu anda haftalık 45 saat veya altında çalışıyorsanız işveren haklıdır.Bu süreyi geçiyorsa, fazla mesai ücreti ödenmesi gerekir.
Merhaba iyi günler
Sabah 08=30 iş başı 18=00 çıkış saatim
Hafta da 5 gün calisiyorum.
Haftalık 45 saat tamamlamiyorum diye yaptığım fazla mesaiden kesinti oluyor 18=00 den sonra 22 ye kadar yaptım mesai varsa ondan düşünüyor mesai elden aldım da haftalik 45 saat olmadigini söylerim yaptığım fazla mesaiden kesinti oluyor
Sorunuzu tam anlayamadım. Ama kesinti olup olmamasında öte, basit bir mantıkla sonuca varabilirsiniz. Diyelim ki, hafta içi bir gün geç saatlere kadar çalıştınız. Fazla mesainizi nasıl hesaplayacaksınız? Tek gün üzerinden mi? Yine haftalık hesap yapmanız gerek. O hafta toplam kaç saat çalışmışsanız, 45 saatin üzerindeki kısım fazla mesai olarak ödenmelidir.
Merhaba haftalık 45 çalışma saatimi dolduramadı zaman benim pazar yevmiye kesilmesi kanunen dogrumu teşekkürler
Merhaba. Bu, ne için doldurmadığınıza göre değişir. Örneğin mazeretsiz devamsızlık yapmışsanız, hem o günün ücreti hem de pazar günü ücreti olmak üzere 2 günlük ücretiniz kesilebilir: mustafabaysal.com/ise-bir-gun-gelmeyen-iscinin-2-yevmiyesi-kesilebilir-mi
Merhaba,
Daimi işçi kadrosuna geçiş yaptım. Hafta içi 5 gün çalışıyorum haftalık çalışma saatim 45 saat. Ay sonunda 180 saat doldurmuş olmam gerekiyor günlük dinlenme saatim 1 saat olduğundan çalışma saatinden sayılmıyor 180+20(günlük 1 saat fazla) iş yerinde olmuş olmam gerekiyor.
Eksik çalışma saatleri takip eden ay uyarı bildiri olmaksızın direk maaşımdan kesiliyor bu yasal mıdır?
Günlük dinleme saatimi kendi talebim üzerine 1 saatten 30 dakika ya düşüre bilir miyim böylece 1 saatten az olan dinleme süresi çalışma saatinden sayılır mı?
MADDE 68. – Günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında o yerin gelenekleri ve işin gereğine göre ayarlanmak suretiyle işçilere;
a) Dört saat veya daha kısa süreli işlerde onbeş dakika,
b) Dört saatten fazla ve yedibuçuk saate kadar (yedibuçuk saat dahil) süreli işlerde yarım saat,
c) Yedibuçuk saatten fazla süreli işlerde bir saat,
ara dinlenmesi verilir.
Bu dinlenme süreleri en az olup aralıksız verilir.
Ancak bu süreler, iklim, mevsim, o yerdeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak sözleşmeler ile aralı olarak kullandırılabilir.
Dinlenmeler bir işyerinde işçilere aynı veya değişik saatlerde kullandırılabilir.
Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz.
Ben çağrı üzerine çalışan bir firmada çalışıyorum sözleşmede ilk maddelerinde çağrı üzerine çalıştığını ve bayram tatilerinj olduğunu söylüyor kendilerine göre ek olarak arka sayfada çalışma saat 45 saat olduğunu belirtiyorlar ve bayram paralarimizi ve izinli olarak yada onları çağırmadigindan dolayı ise 45 saat tamamlamadigimiz için ücretimiz kesiliyor sayfani başında 20 saat olana anlaşma sonuna 45 saat yükseliyor sizce de saçma değil mi
İlginiz ve cevabınız için teşekkür ederim.tam olarak sormak istediğim kesintiyi normal saat ücreti olarak mı keser yoksa çalışma saati olarak mı?hafta içi 3 saatlik iznim örneğin 3*10=30 TL iken fazla mesai ücretim 3*17.5=52.5 TL yapıyor.bu durumda işçinin hak kaybı söz konusu değil mi?işverenin kesintiyi normal saat ücreti üzerinden kesip aradaki 22.5 TL yi ödemesi gerekmez mi?
Bana kalırsa, işverenin uygulaması doğrudur. Neticede haftalık çalışma süreniz düşüyor ve 45 saat üzerinden değerlendirme yapıldığında, ortada yanlış bir şey olmadığı kanaatindeyim.
Merhaba ben burut ücret ile saat ücreti üzerinden çalışıyorum.isyerimizde sendika var.c.tesi pazar günleri çalışmıyorum.ancak işin yoğun olduğu zamanlarda c.tesi fazla mesai yapıyoruz(%75) fazla ücretle.benim sorum hafta içi ücretsiz izin kullandigimda(örneğin 3 saat) bu kesintiyi 3 saat mesai olarak kesebilir mi? Yoksa normal çalışma ücreti üzerinden mi kesinti yapabilir.170 ile görüştüğümüz de işveren normal çalışma ücreti üzerinden 3 saatlik ücreti kesebilir diyor.sendika avukatımiz ise haftalık bazda değerlendirileceğini eğer eksik çalışma olan haftada fazla mesai yapmış isem 45 saat tamamlandıktan sonra artan kısmın fazla mesai olarak ödeneceğini yani eksik çalışma saatine karşılık birebir fazla mesai saati kesileceğini.ama izin kullandığım hafta fazla mesai yapmamış isem normal çalışma ücreti üzerinden kesinti yapılabileceğini söylüyor.
Merhaba sorunuz biraz karışık olmuş. Ama şöyle cevap vereyim; hafta içi 3 saat devamsızlık yapmışsanız 3 saatlik ücretiniz kesilir. Ama o hafta örneğin toplam 50 saat çalışmışsanız, bu durumda 3 saat düşüldüğünde 47 saat çalışmış olursunuz ve fazla mesainiz 5 yerine 2 saat ödenir. Böylece, 3 saat gelmemenize rağmen, 3 saat normal değil de fazla mesai ücreti kesilmesi doğal olur.
merhaba,
biz pazartesiden-cuma gününe kadar çalışıyoruz haftalık 45 saati dolduruyoruz.
size sorum cuma günü işe gelmeyen kişiden cumartesi gününün maaşı kesilebilir mi.
Merhaba, ever kesilebilir: mustafabaysal.com/ise-bir-gun-gelmeyen-iscinin-2-yevmiyesi-kesilebilir-mi
Kamuda 4dli olarak Hafta ici 42.5 saat çalışmaktayız 45 saati doldurmagimiz icin haftalik 2.5 saatler toplanip ay icinde 10 saat mesai tamamlama yazilmakta eksik çalışılan zamanlar toplanip tamamlatilabilirmi ve mesai tamamlama ile o ay 200 saat calismis oluyoruz. 180 saati gecmis oluyoruz. Bilgilendirirseniz sevinirim
Merhaba firma kar nedeniyle. Perşembe ve cuma günü tatil etti. Haftanın 5 günü 8. 6.5 çalışıyoruz. Bu 2 günü cumartesi mesaimizi keserek doldurmak istiyor. Bu yasal mı.
Merhaba, telafi çalışması konusunu incelemenizi öneririm: Telafi çalışması nedir?
izin almama rağmen iş veren 45 saaati doldurmadığım için akşamları tamamlarsın diyor yada pazar ını keserim diyor böyle bişeye hakkı varmı
Ondan önceki 6 iş günü işe gelmişseniz, pazar günü hafta tatilinin verilmesi gerekir.
Merhaba geçen yıllarda çalışmış olduğum ekşi mesaileri şimdi tamamlatiyorlar bu iş kanununa uygunmudur. Teşekkür ederim şimdiden.
Merhaba. Mehmet bey, böyle bir uygulama olmaz.
merhaba ,
Kişi kendi isteğiyle izin de almadan 5 saat eksik çalışma yaptı . işveren bu durumda 45 saati doldurmadığı için kişinin hafta tatili ücretini de kesebilir mi
(haftalık çalışma saati 45 saat olarak sözleşme ile belirlendiğini varsayarsak).
şimdiden teşekkürler.
İsmail bey, bu kişi 6 iş günü üst üste işe gelmişse, hafta tatilinin kesilmesi yasal değildir.
haftalik 45 saati 5 gune paylastirilmis bi duzende kesebilirmi pazar tatilini yani?
Merhaba, neden kessin Kadri bey? İşçinin devamsızlığı yoksa, aylık ücretinden herhangi bir kesinti yapılması da gerekmez.
Merhaba 2 tane sorum olacaktı eşimin haftanin 5 günü sabah 8 akşam 5.5 olarak çalışmakta 1 saat dinlenme molası toplamda gunde 8.5 saat haftada 42.5 saat çalışmış oluyor işveren burda kalan 2.5 saati kesebilir mi veya ücreti çıkış zamaninda isteyebilir mi 2.sorum kendi iş yerimde günlük 7.5 saat haftada 6 gün olarak çalışmaktayım bazi durumlarda fabrika çalışmadığı zamanlarda işveren iş yok gelmeyin işe diyerek bizlere fazla mesai izinli yaziyor önümüzdeki haftalarda mesai yapınca örneğin 7.5 saat gelmedigimizde pazar mesaisinden 7.5 saat kesiyor bu dogrumudur 8 senedir aynı istem devam ediyor isverenin mazereti yüzünden borçlaniyoruz fabrikaya
Merhaba Volkan bey. İlk sorunuzun cevabı yazımda zaten var. Fazla mesai mahsuplaşması ise yanlış bir uygulamadır. Fazla mesai izinli diye bir uygulamayı ilk defa duyuyorum. Ayrıca pazar mesaisinden kastınız, hafta tatilinde çalışmak ise bunun hesabı bambaşka yapılmalıdır: mustafabaysal.com/cumartesi-ve-pazar-mesaisi-ne-kadar/
Hocam şimdi şöyle söyleyim eşim hafta da 42.5 saat çalışıyor cumartesi pazar tatil sabah 8 aksam 5.5 bu durumda işveren ucret kesemez buraya kadar anladım ama resmi tatilde işe gelirse yaptığı mesaiden saati kesebilir mi veya geri dönük her hafta 2.5 saati istebilir mi birde kendi is yerimde örneğin iş yok ise gelmeyin diyor isveren 1 gün işe gitmedik ucretimizden yasal olarak kesmiyor ama 2 3 hafta sonra hafta tatilde calisma oluyor 15 saat mesai alacağım yerde 7.5 saat veriyor 7.5 saati o gelmedigimiz güne kesiyor boyle bu durum yasalmidir 2 sorumuda aciklarsan sevinirim arastirdim net cevaplar bulamadim
Sizin işyerinizde, işe gelmediğiniz gün karşılığında mesai alacağınızın kesilmesi de yasal değildir. İşverenler devamlı surette elmalarla armutları birbirine karıştırıyor. Mevzuat çoğu zaman işlerine geldiği gibi yorumlanıyor. Ben burada açıklama yapsam da sonuç değişmiyor Volkan bey.
Merhaba fazla mesai yapmak istemiyorum diye isyerine dilekçe verdim onlarda beni haftalık 45 saat çalıştırmaya başladılar bir haftada 42 saat mesai yaptım kalan üç saati sonraki haftanın çalışma süresinde kullandılar yani 48 saat calistirdilar bu yasal mi bide başka sorum var. Bu dilekçesi yazdıktan sonra mesai saatlerimi degistirip 12:09 20:30 vardiyasina getiriyorlar bir aydır evden ise gelebilmek için 11 de çıkıp Aksam 21:30 da eve dönüyorum sosyal hayatım kalmadı yardımcı olursanız sevinirim
Hanife hanım, mesai saatlerinizin değişmesi için bir şey diyemem. Ama işyerinde denkleştirme uygulaması varsa, bir haftaki eksik çalışmanızın sonraki haftalarla denkleştirilmesi mümkündür.